Kafkin zagonetni svet

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je protojerej dr Željko Đurić. On predstavlja roman ''Proces'' Franca Kafke. Rođen u Pragu, u jevrejskoj porodici, Franc Kafka (1883-1924) je pisao na nemačkom jeziku. Osećaj stranstvovanja i bačenosti u svet, beznačajnost i nemoć pojedinca koji je uhvaćen u mreže sudske birokratije, otuđenost čoveka od drugih ljudi i od samog sebe – neki su od elemenata Kafkinog doživljaja sveta otelotvorenih u njegovoj prozi.

"Kod Kafke zapanjuje da zapanjujuće nikoga ne zapanjuje'' - zapisao je o ovom autoru Ginter Anders. Kafkinim delima kao da vlada logika sna, a prizori tog sna dati su izuzetno živo i neposredno. Junak Kafkinog sveta jednog jutra se budi u obličju bube, kao u pripoveci ''Preobražaj'', ili uzalud pokušava da dospe do tajanstvenog Zamka, kao u romanu ''Zamak'', ili biva optužen a da ni sam ne zna zašto, kao u romanu ''Proces''. U svim tim situacijama oseća se usamljnost čoveka i njegova nemoć u odnosu na institucije društva, kao i njegova izgubljenost u svetu.        

Naš sagovornik govori o tome kako doživljava Kafkina dela, pre svih roman ''Proces'', šta mu je u njemu zanimljivo i podsticajno. Biće reči o pojedincu izgubljenom u lavirintu birokratije, i o pitanju krivice koje je aktualizovano u romanu ''Proces''. Čućemo i to u kojim aspektima Kafkine zagonetne proze naš gost vidi bogotražiteljski put.   

Protojerej dr Željko Đurić diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1996. Odbranio je dve doktorske disertacije. Profesor je na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konservaciju. Autor je brojnih istraživačkih radova i stručnih članaka iz oblasti teologije, kao i šest knjiga sa bogoslovskom tematikom. Od 1996. se bavi fotografijom, a od 2006. godine aktivno izlaže svoje radove. Zvanje majstora fotografije u Foto savezu Srbije stekao je 2013. 

Učestvovao je brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobio više nagrada i priznanja. Štampano mu je pet samostalnih knjiga foto-poezije i nekoliko fotomonografija. Protojerej dr Željko Đurić je sveštenik Srpske pravoslavne crkve sa prebivalištem u Smederevu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи