Читај ми!

Nobelova nagrada za hemiju - doprinos u razvoju novih lekova

Nobelovu nagradu za hemiju za 2021. godinu dobili su Bendžamin List i Dejvid Mekmilan, a Švedska kraljevska akademija je saopštila da su naučnici odlikovani za „genijalan alat za izgradnju molekula“ koji je pomogao u razvoju novih lekova i učinio hemiju „zelenijom“. O njihovom otkriću koje je pokrenulo potpuno novi način razmišljanja o tome kako spojiti hemijske molekule i već se koristi u otkrivanju lekova, za naš program govori akademik i redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Radomir Saičić.

Više od deset odsto čovečanstva živi sa nekim problemom koji se tiče mentalnog zdravlja, dve trećine njih nikada ne zatraži pomoć, zbog stida ili iz straha. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se ovi procenti značajno uvećavaju na globalnom nivou. Povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, u Beogradu će biti organizovan Festival mentalnog zdravlja, na kome će se govoriti o prevazilaženju straha, anksioznosti, ali i načinima kako ih efikasno lečiti. O tome kako motivisati ljude da se na vreme jave lekaru razgovaramo sa psihologom Natašom Toskić.

Međunarodni dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja obeležava se danas u Srbiji i svetu. Palijativno zbrinjavanje je pristup kojim se poboljšava kvalitet života pacijenata suočenih sa neizlečivom bolešću, kao i njihovih porodica, kroz prevenciju i olakšavanje patnji putem ranog otkrivanja, dobre procene, lečenja bola i psihosocijalnih i duhovnih problema. U našoj zemlji, veliki broj pacijenata ne premine u bolnicama, već u svojim kućama ili u privatnim domovima za negu lica, i zato postoji velika potreba za palijativnim zbrinjavanjem. O tome razgovaramo sa direktorkom Bel hospis centra, Verom Madžgalj.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи