Читај ми!

Mogućnost izvoza mesa u EU - šansa za razvoj živinarstva i svinjarstva u Srbiji

Srbija će uskoro, posle 30 godina, moći da izvozi pileće i svinjsko meso na tržište Evropske unije. To je dogovoreno na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu u Briselu. Nedimović kaže da je to velika šansa da se, zahvaljujući proširenju tržišta, uveća stočni fond i poboljša opšte stanje poljoprivrede.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za stočarstvo Nenad Budimović smatra da naši proizvođači zahtevnom evropskom tržištu treba pre svega da ponude prerađevine kao što su sremski kulen i kobasica. Međutim, pre toga treba podići proizvodnju svinjskog mesa koje trenutno ne pokriva ni domaće potrebe.

Žetva kukuruza tek je na početku, a prema procenama Udruženja Žita Srbije, očekuje se rod od oko 6 miliona tona , što je za četvrtinu manje nego lane. Pošto su domaće potrebe za žutim zrnom oko 4,7 miliona tona, jasno je da će kukuruza biti i za izvoz.

Zbog sušnog leta, sa veoma visokim temperaturama, ove godine moguća je pojava mikotoksina, odnosno aflatoksina u kukuruzu. Zato proizvođači treba da budu obazrivi i da vode računa o zdravstvenom stanju kukuruza, ali i o skladištima gde će ga eventualno čuvati. O tome kako sačuvati kukuruz od moguće zaraze razgovarali smo sa savetodavkom za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Beograd Eleonorom Onć Jovanović.

Ovih dana počinje seča kupusa koji se kod nas tradicionalno kiseli za zimu. Za to je najbolji futoški kupus koji ima zaštićeno geografsko poreklo. Potpredsednik Udruženja proizvođača i prerađivača futoškog kupusa Uroš Puača kaže da je ovogodišnji rod, i pored svih klimatskih izazova, dobar, a i cena je obećavajuća.

Za pčelare je ova godina bila prilično slaba. Podbacile su gotovo sve paše pa je na tržištu malo meda, a cena mu neprekidno raste. O tome smo razgovarali sa nekim od pčelara koji su svoje proizvode predstavili na sajmu meda u Beogradu.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи