Читај ми!

Ovde Radio Beograd

Odlukom Ministarstva pošta i telegrafa Srbije, prvog oktobra 1924. godine, dakle na današnji dan, Radio-telegrafskoj stanici Beograd-Rakovica odobreno da počne sa emitovanjem programa. Ovaj datum Radio Beograd i Radio-televizija Srbije obeležavaju kao svoj Dan. Prvi redovni radio program na Balkanu prenošen je svakog utorka, četvrtka i subote od 18.45 do 19.45 . Bili su to koncerti, vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje, berzanski izveštaji. Danas će, povodom našeg 97-og rođendana, o mestu radija u medijskom svetu, programskim novinama i planovima naše kuće, govoriti direktor Radio Beograda, Milan Nedić.

Poslanici država članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, usvojili su na plenarnom zasedanju u Strazburu rezoluciju kojom se traži da ekocid, uništavanje čovekove okoline, postane krivično delo i da pravo na zdravu čovekovu okolinu bude zagarantovano kao jedno od osnovnih ljudskih prava. O tome je naša novinarka Nataša Jokić razgovarala sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Simonom Mutkenom.

Obeležavanje Međunarodnog dana starih povod je za priču o pojavi koja je sve vidljivija. Naime, stručnjaci u mnogim zemljama upozoravaju da se diskriminacija na osnovu životnog doba, takozvani ejdžizam, s vremenom, a naročito doba pandemije, sve više pojačava. Kakve su naše predrasude prema starijima? Koliko smo uopšte svesni globalne diskriminacije ljudi u poznom dobu života? Ovakvi stavovi društva utiču na fizičku i mentalnu dobrobit starijih osoba, umanujući ono što znaju i umeju, ono što jesu, i iskustvo kojim mogu doprineti društvu. O tome, za naš program govori, Tatjana Milivojević, filozof i psihoterapeut, profesorka Visoke škole strukovnih studija.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво