Đavolov rečnik

Kaže se da đavo ne mora uvek da bude baš sasvim crn, ali to nikako ne važi za američkog pisca i novinara Embrouza Birsa. Za njega je, recimo, rođenje - prva i najgora od svih katastrofa. Sreća je prijatno osećanje koje dolazi od posmatranja tuđe bede. Sudbina – tiraninovo opravdanje za zločine i budalin izgovor za neuspeh, Godina – period od 365 razočaranja, A čovek – gramziva, zavidna, glupa i zlobna životinja, čije je jedino zanimanje istrebljivanje drugih životinja i sopstvene vrste, koja se, međutim, množi takvom upornom brzinom da je već preplavila sve naseljive delove Zemlje, a i Kanadu.

Kada je rešio da napravi pregled stvari koje je mrzeo ili prezirao, a toga je zaista bilo mnogo, Embrouz Birs je predmete svoje mržnje leksikografski obradio, dodao im apokrifne citate i ilustracije, i godinama ih objavljivao u novinama, najviše u Herstovom «San Francisko Igzemineru», u kolumni pod nazivom „Đavolov rečnik".

Bio je duhovit, jedak, direktan i šarmantno bezobrazan. Govorili su da je čovekomrzac, gunđalo i zakeralo. Zvali su ga "Gorki Birs", a njegove zapise i kratke priče čitali su svi, i oni koji su ga voleli i oni kojima se podsmevao.

Embrouz Birs, klasik satire i životni cinik, jedan od najboljih američkih pisaca i najuticajnijih novinara druge polovine 19. veka, čija sabrana dela obuhvataju 16 knjiga, naš je današnji gost iz prošlosti. A gde je Birs, tu je i njegovo najznačajnije delo - Đavolov rečnik.

Autor i urednik - Mirjana Blažić

Glumac - Siniša Ubović

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи