Читај ми!

Nemačka u neizvesnosti

U protekle, skoro dve godine od pojave kovida 19, mnoge prognoze, pretpostavke i očekivanja u vezi sa koronavirusom pale su u vodu. Virus i dalje iznenađuje, ali medicina i nauka uspele su u mnogo čemu da sagledaju, pročitaju i upoznaju uzročnika globalne epidemije. Da li je to dovoljno, koliko ima još dilema i nepoznanica sa Kovidom 19, kada ćemo ih odgonetnuti i savladati epidemiju, u Magazinu odgovara biolog, dr Sergej Tomić sa Odeljenja za imunologiju Instituta za primenu nuklearne energije.

U Beogradu se koronom dnevno zarazi do tridesetak studenata. Od juna prošle godine zaraženo je ukupno 2500 akademaca sa BU. Studenti među mlađom populacijom pokazuju najviše interesovanja za vakcinaciju a najviše vakcinisanih je sa Medicinskog fakulteta. Ovo je pokazalo istraživanje koje sprovodi Studentska poliklinika a detaljnije o tome govoriće epidemiolog dr Mila Paunić.

Socijaldemokrate su pobedile demohrišćane na nemačkim parlamentarnim izborima, ali time ništa nije rešeno. Razlika između pobednika i pobeđenog je toliko mala, oko 1 odsto glasova, da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako će izgledati nova nemačka vlada. Kao i izgled, ne može se pretpostaviti ni kakva će biti njena politika . U scenarijima za novu vladu postoji bar pet koalicionih mogućnosti. Pored dve vodeće stranke koje se kreću oko 25 odsto, u igri su i Zeleni i Liberali, sa po 15 odnosno 11 odsto glasova. Prema nemačkom ustavu, ne postoji postizborni rok za formiranje vlade. Za formiranje prethodne vlade pre četiri godine bilo je potrebno šest meseci. Kako će biti ovoga puta, neizvesno je, a do daljnjeg kancelarka Merkel ostaje u fotelji. O nemačkim.parlamentarnim izborima, rezultatima i političkoj budućnosti najveće evropske ekonomije i najjače sile Unije, u Magazinu će govoriti Nenad Radičević, dopisnik iz Nemačke.

Urednik i voditelj Ana Tomašević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи