Читај ми!

Bogat rod “kraljice voća”

U Srbiji je u toku berba jabuka , a prema procenama stručnjaka, rod će ove godine biti rekordan-čak 530 hiljada tona. Međutim, “kraljica voća” dobro je rodila i u drugim delovima Evrope pa će konkurencija na tržištu biti velika. Ivana i Stevan Kugli iz sela Maradik, u podnožju Fruške gore, koji pod jabukom imaju oko 8 hektara, uvereni su da će većinu roda ipak uspeti da plasiraju na rusko tržište. Tim pre što, zahvaljujući angažovanju zaštitara, imaju odličan kvalitet i ispunjavaju sve potrebne standarde. Za sada sav rod stavljaju u hladnjaču, jer očekuju bolju cenu. Sa bračnim parom Kugli razgovarali smo u njihovom modernom voćnjaku gde su, zajedno sa radnicima, brali zlatni delišes.

Žetva soje i kukuruza u znaku je smanjenih prinosa, ali je zato otkupna cena veoma dobra. I pored toga, većina proizvođača planira da robu lageruje i sačeka sa prodajom, u nadi da će cene još rasti.

Visoke cene žitarica i uljarica negativno utiču na stočarstvo, posebno na mlečno govedarstvo. Zbog toga je Vlada povećala premije za mleko sa 7 na 10 dinara, a isplata počinje 15-og oktobra. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljuje i dodatne mere koje će stočarima smanjiti troškove proizvodnje.

Posledice pandemije korona virusa trpe i ovčari. Troškovi proizvodnje, zbog poskupljenja stočne hrane, rastu, dok cena jagnjadi stagnira, pa mnogi proizvođači razmišljaju da odustanu od tog posla. Ovčar Milorad Bajić iz sela Brgule kod Uba smatra, međutim, da će za one koji izdrže ovaj period već od sledeće godine doći bolji dani.

Bili smo i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde su poljoprivrednici i ove godine najviše interesovanja pokazali za mehanizaciju.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи