Srbija traži povlačenje trupa sa severa Kosmeta

Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije i hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Vučić je istakao da Srbija insistira na očuvanju mira i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji. Poručio je i da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje zemalja Kvinte koje bi unižavalo Srbiju“.

Vučić je dodao da će mere prema Prištini, Beograd razmatrati i u narednim danima ih objaviti. Objasnio je kako Srbija želi da pokaže dobru volju i ostavi neko vreme Prištini da promeni loše odluke.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak je mirno, saobraćaj je u prekidu u oba smera, a transport robe ka Kosovu i Metohiji je obustavljen. Srbi sa severa Kosmeta, nezadovoljni odlukom Prištine da zabrani upotrebu srpskih registarskih tablica, blokiraju magistralni put Raška - Kosovska Mitrovica. Oni su proveli noć u mirnom protestu na barikadama u Jarinju gde su razvili transparent „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština". Na Jarinju i Brnjaku i dalje su prisutni i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije Rosu.

Epidemijska situacija u Srbiji i dalje je nepovoljna. U kovid ambulantama su gužve, pune se crvene zone i sve više zdravstvenih ustanova se vraća u kovid sistem.

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša upozorio je da ozbiljna epidemijska situacija u Srbiji može potrajati. On je za RTS rekao da postoji više razloga zbog kojih je Srbija za pola godine od rekordera po broju vakcinisanih, postala prva u Evropi i druga u svetu po broju novozaraženih, a glavni je nepoverenje u vakcine. Napomenuo je da od tri miliona vakcinisanih u Srbiji niko nije umro zbog vakcine.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Nenad Selaković i Tina Amić
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара