Читај ми!

Šta nas čeka kad se susretnu kovid i sezonski grip?

Dok se epidemiološka situacija sa kovidom usložnjava, epidemiolozi i infektolozi upozoravaju da bi ove jeseni sezona gripa mogla da bude ozbiljnija u odnosu na prošlu godinu. Eventualni "sudar" dva virusa značajno otežava kliničku sliku i lečenje pacijenata, kažu stručnjaci i pozivaju građane da prime vakcinu protiv gripa koja će biti dostupna od sredine oktobra. Kako virus gripa utiče na obolele od kovida, koje kategorije stanovnika su potencijalno najugroženije i kako motivisati stanovništvo na imunizaciju ako ni vakcinacija protiv korone nije postgla željeni rezultat pitamo dr Dragoslava Popovića, stručnjaka UNICEF za imunizaciju.

Predsednik Francuske Makron odlučio se za dramatičan diplomatski potez, povukao je ambasadore iz SAD iz Australije zbog iznenadne odluke Kanbere da otkaže kupovinu francuskih podmornica i svoju flotu ojača nabavkom britanskih. Svemu je prethodila takođe iznenadna najava stvaranja novog bezbednosnog saveza Amerike, Australije i Velike Britanije sa neskrivenim ciljem da se vojno, politički i ekonomski suzbije širenje uticaja Kine ne samo na dalekom istoku. U Magazinu analiziramo uzroke i moguće posledice geopolitičkog potresa u indo-pacifičkom regionu.

Udruženje naftnih kompanija Srbije pripremilo je predloge za izmenu akcizne politike koji bi, prema njihovim najavama, trebalo da pomognu rasterećenju privrede ali i povećanju prometa goriva. O kakvim je merama reč? Koliko je skok cena odvratio kupce od benzinskih pumpi? Zbog čega plaćamo najskuplje gorivo u regionu i kakvog je kvaliteta? To su neka od pitanja za Tomislava Mićovića, generalnog sekretara Udruženja.

U Magazinu na prvom i o dve značajne izložbe, "S obramicom niz put", kojom Etnografski muzej obeležava 120 godina rada i "Jovanka Broz-u boji" u holu RTS, prvo javno prikazivanje originalnih odevnih predmeta nekadašnje prve dame Jugoslavije.

Urednik Jelena Vidić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара