Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Mađarske u Budimpešti

Raste broj zaraženih, ali i hospitalizovanih. Crvene zone su gotovo pune. Na lečenju je više od 1700 pacijenata, četvorostruko više nego početkom avgusta. Zato je Kliničko bolnički centar Zemun ponovo trijažni centar za kovid pacijente. Najjači udar delta soja tek predstoji, upozoravaju lekari. Istovremeno, pozivaju građane da se vakcinišu bilo kojom od dostupnih vakcina.

U Budimpešti je održana zajednička sednica Vlada Mađarske i Srbije održava. Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu. Planiran je i niz bilateralnih sastanaka o situaciji u regionu i sprovođenju reformi u sklopu procesa evropskih integracija.

U Briselu nastavak razgovora delegacija Beograda i Prištine, u okviru tehničkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije. Današnjim trilateralnim razgovorima prethodili su jučerašnji bilateralni sastanici, prvo predstavnika Prištine sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčkom, a zatim i delegacije Beograda koju predvodi šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ruski ministar za vanredne situaciuje Jevgenij Ziničev tragično je poginuo na dužnosti, na međuresornim vežbama za zaštitu arktičke zone, spasavajući život jednoj osobi, saopštilo je nadležno ministarstvo, ali nije navelo više detalja o okolnostima nesreće. Pedesetpetogodišnji Evgenij Zinčev bio je i član Saveta bezbednosti Rusije, a od 2020-te godine je u rangu generala ruske vojske.

Cilj podsticaja za ugradnju solarnih panela je da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i sačuva zdrava životna sredina, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je u Malom Zvorniku, posle obilaska rekonstruisane hidroelektrane "Zvornik" i nove toplane, podsetila da je javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele raspisan pre pet dana, a da je procedura ista kao u slučaju zamene stolarije. Mihajlovićeva očekuje da početkom oktobra bude potpisan ugovor sa lokalnim samoupravama.

Najveći operski pevač današnjice, Plasido Domingo večeras nastupa na zatvaranju ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala. Pored Dominga, pevaće dramski koloraturni sopran iz Italije Ana Piroci i sopran Marija Jelić uz Simfonijski orkestar RTS-a, pod palicom dirigenta Diana Čobanova. Koncert počinje u 21 čas na stadionu Tašmajdan.

Novak Đoković igra sa Italijanom Mateom Beretinijem u četvrtfinalu Ju-Es opena. Očekuje se da će meč početi oko 3 sata posle ponoći po našem vremenu.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Relja Trajković i Nenad Selaković.

Producent Bojana Tufegdžić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи