Читај ми!

Smanjen rod podigao cenu soje i kukuruza

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, izvesno je da će rod kukuruza i soje ove godine biti znatno manji nego lane, mada će na pojedinim lokalitetima biti i dobrih pronosa. To je ocena ratara i stručnjaka koji su se okupili na Danu polja novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Za poljoprivrednike je dobra vest da su protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu porasle cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, posebno soje kojom se trgovalo u rasponu od 77 do 80 dinara za kilogram.

U Srbiji je u toku setva uljane repice, koja se pokazala kao rentabilan usev u uslovima suše. Zbog toga je ove godine povećano interesovanje za proizvodnju te uljarice. Ana Marjanović Jeromela sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo poručuje ratarima da ispoštuju optimalne rokove setve, do 20-og septembra, kako bi uljana repica spremno dočekala zimu.

Berba duvana u šabačkom kraju u znaku je prepolovljenih prinosa i slabijeg kvaliteta. Pored toga, sve teže je pronaći radnu snagu za berbu duvana , pa se mnogi proizvođači više okreću ratarstvu koje zahteva manje fizičkog rada.

Zbog nestabilnih cena tovljenika, u Sremu su obori sve prazniji. Mnogi proizvođači odustali su od tova, posebno od kako je skočila cena stočne hrane. Porodica Kosanović iz Martinaca, međutim, ne odustaje ni od tova, ni od prerade svinjskog mesa. Uspešni su zahvaljujući tome što imaju zatvoreni ciklus proizvodnje -od njive do trpeze. Direktor mesne industrije iz Martinaca Milan Kosanović kaže da nema problema ni sa prodajom, jer kvalitetan proizvod uvek nađe put do kupca.

Cena maline ove godine bila je izuzetno dobra , a najveće količine tog voća završavaju na stranim tržištima. Međutim, crveno zlato koje na 50 ari u selu Visoka kod Arilja proizvodi porodica Žigon i ove jesevi naći će se u teglama. Ljubica Žigon kaže da će cena njenih proizvoda, bez obzira na nove okolnosti, ostati ista.

Urednik i voditelj Davorka Tešić

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи