Reči, stvari i sećanja

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Uroš Stojiljković, slikar i pesnik. On predstavlja zbirku pesama ''Skrivenosti'' 'Nikole Vujčića. Poetski glas Nikole Vujčića odlikuje zamišljenost, stišanost i melanholija. Uporno preispitujući moći jezika u odnosu na stvarnost, i razmišljajući o dometima i smislu konkretnih jezičkih gestova, ovaj pesnik na lirski istančan način postavlja pitanja: ''šta je to jezik?'' i ''šta je to pesma?'' Odgovarajući na ova pitanja, Nikola Vujčić je u zbirci ''Skrivenosti'' pokušao da tačku oslonca nađe u sećanju. Međutim, i to se pokazalo kao tačka koji izmiče. Jer kao što stvari izmiču rečima kojima pokušavamo da ih obuhvatimo, tako i slike koje stvaramo izmiču našem sećanju. Time je, zapravo, stvoren prostor za jednu vrtložnu pesničku igru u kojoj se smenjuju reči, stvari, odnosno sve ono na šta reči upućuju, i sećanja uz pomoć kojih bezuspešno pokušavamo da svet zadržimo u svom trajnom posedu.

Naš sagovornik govori o tome kako je otkrio zbirku pesama ''Skrivenosti'',  čime ga je ona privukla, i zašto joj se često vraća. Biće reči o poeziji i slikarstvu, i o tome kako se oni odnose prema stvarnosti. Po mišljenju našeg sagovornika, način na koji Nikola Vujčić pesnički ispituje odnos jezika i stvarnosti može biti višestruko podsticajan.

Uroš Stojiljković diplomirao je 2020. godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milete Prodanovića. Tu je 2021. završio i master studije slikarstva  u klasi profesorke Biljane Đurđević. Angažovan je u radu sa decom i mladima u Centru za razvoj i edukaciju umetnosti Artistikum u Beogradu, obrazovno-kreativnom centru Restart u Velikoj Plani, dečijem klubu Seoskog kulturnog centra Markovac u Markovcu. Član je organizacionog tima međunarodne dečije izložbe malog formata Mini restART. Izražava se kroz medij slike, objekata i prostornih instalacija. Piše i poeziju. Pesme je objavljivao u časopisu Polja. Učesnik je više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
 

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović
                   

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи