Читај ми!

Svemirski turizam, igračka za milijardere

Ideja o obaveznoj vakcinaciji izazvala je buru negodovanja u mnogim evropskim zemljama. Tamo gde se i odustalo od formalne obaveze, uvode se druga ograničenja koja su često na ivici da ugroze ljudska prava. Ova tema posebno je osetljiva u Nemačkoj, koja je na pragu izbora, te dobija ozbiljnu političku dimenziju. O tome govorimo u prvom delu emisije.

Reforma javnih preduzeća traje od početka ovog veka. Pune dve decenije nije bilo dovoljno političke volje da se propišu stroga pravila organizacije i poslovanja tih firmi. U najnovijem aranžmanu sa MMF-om Srbija se obavezala da će usvojiti novi Zakon o upravljanju državnim preduzećima, kojim bi, između ostalog, trebalo da se uspostavi centralni nadzor nad njihovim radom, ali i propiše da će se vršioci dužnosti direktora postavljati samo u izuzetnim slučajevima. Sagovornik nam je profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Uspešnim letom americkog milijardera Ričarda Brensona do granice svemira, otvorena je epoha svemirskog turizma. Samo 10-ak dana kasnije, isti poduhvat izveo je i najbogatiji čovek planete Džef Bezos. Ono o čemu se donedavno pričalo uglavnom na nivou naučne fantastike, sada je stvarnost. Koliko smo blizu toga da svemirski turizam postane uobičajena pojava? Ko je sve uključen u svemirsku trku milijardera i ko i kakvu korist od svega toga ima- samo su neka od pitanja na koja odgovore trazimo od fizičara Jovana Aleksića.

Sa vama je Olivera Stajić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи