Читај ми!

Narodni vođa Petar Kočić

„Petar Kočić se poput onog gorskog bresta i rukama i zubima tako čvrsto uhvatio za srž svoje otadžbine, da ga ni najgroznija bura ni nepogoda neće moći istrgnuti iz zemlje. Ona bura pokidaće samo lišće gorskog bresta, ali iz onih žilica što su ostale u zemlji, izbiće opet novo, sveže i zdravo stablo.“ Ovako 1907. godine, u sarajevskom književnom časopisu „Bosanska vila“ o Kočiću piše danas zaboravljeni književni i likovni kritičar Pavle Lagarić. Prijatelj koji mu je na početku pomagao da pronađe svoj autorski glas , potom svoj glas dizao kad god bi piscu tri zbirke pripovedaka pod zajedničkim naslovom „S planine i ispod planine“ bivala nanesena kakva društvena nepravda. dve godine kasnije, 1909, napisaće pesmu u prozi „Zašto si ućutao, Petre Kočiću?“

Ova neobična molba da se vrati književnosti objavljena je u „Bosanskoj vili", skoro četiri pune godine od Kočićevog povratka iz Srbije (kada je otpušten iz srpske državne službe zbof svoh pisanja) u Sarajevo gde se potpuno posvetio političkom i novinarskom angažmanu i prestao da piše i objavljuje pripovetke. I sȃm Jovan Skerlić je te 1909. u jednom pismu savetovao Kočiću da se u potpunosti ponovo posveti pisanju.

Austrougarska je u to vreme već bila izvršila aneksiju Bosne i Hercegovine a Kočić je ipak odabrao da bude jedan od narodnih vođa u teškoj i dugotrajnoj borbi koja je zahtevala celoga čoveka.

Zato ćemo večerašnji završni deo priče o Petru Kočiću posvetiti njegovoj slobodarskoj misiji i vremenu koje je proveo po bosanskim kazamatima i, pred sam kraj života, u Bolnici za s uma sišavše u okupiranom Beogradu.

Autor emisije: Vule Žurić

Muzički urednik: Radmila Dujaković

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара