Читај ми!

Njeno veličanstvo čokolada

Istraživači kažu da oko milijardu stanovnika na planeti svakodnevno jede čokolodau. U tome prednjače Evropljani, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje. Povodom Međunarodnog dana mlečne čokolade, koji se svakog 28. jula od 2009 obeležava u čast prvog dolaska čokolade daleke 1550. godine na tlo Evrope, razgovaramo sa Nenadom Radulovićem osnivačem Muzeja čokolade u Beogradu.

Nezaobilazna tema i ovog jutra su nastupi naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Virusni hepatitisi, su dobili nazive prema abecedi: A, B, C, D, E, G, a u novije vreme pominje se i TT virus. Zajednička osobina im je da prvenstveno napadaju jetru, mada mogu dovesti do oštećenja i drugih organa i tkiva. Kako bi se skrenula pažnja o načinima prenošenja, faktorima rizika, potrebama testiranja kao prvom koraku za pravovremeno otkrivanje i lečenje ovih infekcija, danas se obeležava Svetski dan borbe protiv hepatitisa. Naša sagovornica tim povodom je Ivana Dragojević predsednica udruženja Hronos.

Pričamo i o tome da su Šabac i Sombor, jedini gradovi u Srbiji koji će od septembra imati MIA aplikaciju koja zamenjuje odlaske na šalter, i građanima pruža informacije u realnom vremenu, putem sajta grada, Vibera i Fejsbuka.

Koleginica Ružica Zorkić Radičević, u sklopu kampanje "Biram Srbiju", posetila je Rajačke pimnice. Kako bi se održali i sačuvali izgled i namena objekata na ovom prostoru, izgradnja je dozvoljena samo uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulture. Novi objekti izgledaju kao da su građeni pre više od 100 godna, što je slučaj i sa zgradom restorana Sveti Trifun, a naša koleginica je iskoristila priliku da razgovara sa vlasnikom, Miroslavom Karamančićem.

Urednik i voditelj Biljana Šujdović.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи