Kiša popravila stanje na njivama i u voćnjacima

Širom Srbije snažno nevreme nanelo je veliku štetu svim poljoprivrednim kulturama. Mnogi poljoprivrednici ostali su bez prihoda i očekuju pomoć države. Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević kaže da će se o tome odlučivati kada se utvrde razmere štete i dodaje da bi proizvođači trebalo preventivno da koriste mogućnosti koje im daje agrarni budžet, kao što su subvencije za osiguranje i protivgradne mreže, a ne da naknadno traže isplatu štete.

Kiša, koja je pala prethodnih dana povoljno utiče na voće koje dozreva, kao i na kukuruz, soju i suncokret. Međutim, suša i tropske temperature već su uzele danak. Prema procenama Udruženja Žita Srbije, prinosi kukuruza biće za 27 odsto manji nego lani. S druge strane, rod pšenice je iznad očekivanja-5,7 tona po hektaru.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa proizvovođačima paradajza iz leskovačkog kraja koji su, u znak protesta, dva puta besplatno delili paradajz građanima. Ministar je izrazio očekivanje da će sa pokretanjem izvoza cena rasti, a najavio je i dolazak investitora koji će se baviti preradom paradajza, kao i ulaganje u infrastrukturu u tom kraju.

U Srbiji se priprema IPARD 3 program podrške za investicije u poljoprivredu i razvoj sela za period od 21-ve do 27-me godine sa okvirnim budžetom od 288 miliona evra. U okviru IPARD-a 2, koji je još u toku, odobreno je finansiranje projekata vrednih oko 60 miliona evra, a trećina tog novca već je isplaćena.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i zašto meštani banatskog sela Bavanište već skoro 6 decenija gaje začinsko i lekovito bilje. O tome smo razgovarali sa dugogodišnjim proizvođačem Zoranom Tomićem.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи