Читај ми!

Bejbi bum na Paliću

Ovo je, bez sumnje, jedna od fotografija sedmice koja je pri kraju. Zoo vrt na Paliću u četvrtak je dobio četvoro novih stanovnika, srećna mama je lavica Kjara, a za dečicu se još utvrđuje kog su pola. O Paliću ćemo danas govoriti i kroz priču o tradicionalnom filmskom festivalu, 28. po redu, ali je životinjsko carstvo sa severa Srbije ipak u centru pažnje iz više razloga. Pored `novorođenčadi`, ovaj Zoo vrt je pre desetak dana pokrenuo akciju `usvajanja` i za tako kratko vreme već dvadesetak životinja dobilo je usvojitelje, odnosno neku vrstu godišnjeg sponzora. Razgovaramo tokom emisije sa Jelenom Toljagić, muzejskim edukatorom

Odbojkaški klub bogate tradicije Obilić s velikim ambicijama ulazi u novu sezonu, naglasak je na radu s mladima, na stvaranju novih asova, pto je oduvek i bio lajt-motiv jednog od naših najstarijih sportskih društava. Sa mladim snagama radiće iskusni trener Ljubomir Galogaža, koji je došao iz Partizana, zatim legendarna odbojkašica i potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije Jelena Nikolić, kao i alfa i omega ovog kluba Slobodan Milošević.

Fudbalski trener i nekadašnji selektor našeg državnog tima Milan Živadinović preminuo je u 77. godini. Tokom igračke karijere čuveni Bard nosio je dres brojnih klubova, među kojima su bili Crvena zvezda, Čelik, Vardar, Sloboda iz Užica...Trenerski poziv je prihvatio odmah po završetku aktivnog igranja fudbala. Sa klupe je vodio sledeće klubove: Novi Sad, subotički Spartak, Rad, Sutjesku, Sakarijaspor iz Turske, Budućnost, Prištinu, niški Radnički, Al Šahab, OFK Beograd, Apolon sa Kipra, Al Nasr, Obilić, Saba Bateri, sa kojim ima osvojen Kup Irana 2005. godine. Potom je vodio i Čangša Đinde iz Kine. Bio je šef stručnog štaba Crvene zvezde, sa kojom je 1993. godine osvojio nacionalni kup. Bio je česti sagovornik sportskih i drugih emisija Radio Beograda 1.

Reprezentacija Srbije u košarci u kolicima nalazi se u Atini na Evropskom prvenstvu B divizije, gde je bila u vrlo jakoj grupi, sa selekcijama Austrije, Litvanije i Hrvatske, igrala je i sa moćnom Rusijom. Ostao je onaj poslednji, odlučujući duel, sa selekcijom domaćina, reprezentacijom Grčke, pobeda u tom, sutrašnjem duelu mnogo bi značila, tako će Srbija ostati u B  diviziji, u kojoj joj je objektivno i mesto. Iz glavnog grada Grčke javljaju nam se predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije Vladimir Kuzmanović i Damir Đorđević, direktor Sportske mreže Beograd- Sportnet, koji nam je poslao i ovu fotografiju iz Atine.

Deo srpske ekspedicije već je stigao na Olimpijske igre, pa ćemo čuti šta iz Japana, uoči največe planetarne sportske smotre, koja se održava pod specifičnim okolnostima, poručuju devojke i momci koji će predstavljati našu zemjlu u Tokiju. Govore Tijana Bošković, kapiten Maja Ognejnović i selektor Zoran Terzić iz odbojkaškog pogona, kao i vaterpolisti Strahinja Rašović, Duško Pijetlović, Sava Ranđelović. Počela je i nova sezona Ling Long Super lige u fudbalu, ćućemo trenera Partizana Aleksandra Stanojevića, kao i šefove struke Crvene zvezde i Vojvodine, Dejana Stankovića i Slvoljuba Đorđevića, posle sinoćnjeg prvog derbija, susreta između ova dva kluba na stadionu `Rajko Mitić`.

Pratimo, po običaju, i dešavanja u svetu kulture, događaje iz javnog i umetničkog života, kao i sveta koji nas okružuje. Usred smo leta, pažnje i opreza nikada nije dosta kada je u pitanju kovid 19, mora se voditi računa, iz sve snage, ali lepo je da se dešava dosta manifestacija na otvorenom, noih koje su nam tako nedostajale prošle godine. Internacionalna likovna kolonija, u organizaciji JU Narodni univerzitet Vranje, biće otvorena u ponedeljak. Pedeset sedme Apatinske ribarske večeri održavaju se od 22. do 25. jula u lepom gradu na Dunavu. Manifestacija Kolektivno venčanje nastala je 1999. godine tokom NATO bombardovanja Srbije. Osmišljena je kao svojevrsna poruka ljubavi i prijateljstva, ohrabrenje mladima da ljubav može da pobedi i mržnju i bombe. Tradicija zajednički izgovorenih DA nastavlja se i ove godine, i to sutra, 18. jula, ispred Starog dvora u Beogradu .

U Arilju se održava još jedan `ARLEMM`, kulturno-edukativna manifestacija u organizaciji udruženja Medikus. Međunarodni festival `Etnofest` održava se od 22. do 24. jula u Čačku, na gradskom trgu. Najavljujemo i tradicionalne Šabačke konjičke svečanosti, koje su pred nama narednog vikenda. Tada se održava i čuveni sabor frulaša `Oj Moravo` u Prislonici.  Premijera predstave `Don Žuan` održana je u novom pozorištu `Teatrijum`, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, o tome nam pričaju reditelj Marko Misirača i mladi glumci Isidora Građanin i Stefan Radonjić.

Gost na platou ispred Biblioteke grada beograda, u okviru `Letnjih književnih večeri`, u utorak veče biće pisac Muharem Bazdulj, dok je naredni gost `Večeri na Kosančiću` dr Miomir Korać, svetski cenjeni arheolog i dugogodišnji rukovodilac istraživanja na lokalitetu Viminacijum. U Domu omladine u Pančevu u petak, 23. jula na programu je Pančevački petak 3, muzičko veče sastavljeno od pank i metal bendova. Prvi ovogodišnji karavan `Banatske bajke` biće održan 24. jula u mestu Aradac. Izložba `Antitelo`, Zorana Janjetova, otvara se večeras u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Čućemo i dobitnika književne nagrade `Moma Dimić`, to je Nenad Šaponja, priznanje je dobio za knjigu `A Brisel se da prehodati lako`. Ida Prester ima novi hit singl, pravi letnji, opet u interesantnom društvu, u našu emisiju javlja se iz Rovinja.

U Galeriji Beogradske tvrđave, u Stambol kapiji, otvorena je izložba digitalnih grafika `Omoti`, mlade umetnice Dragane Kuprešanin. Festivalska serija nastavlja se muzičkim dešavanjima na jugu Srbije- večeras će u Vladičinom Hanu prvi put biti održan ` Overload metal festival`, kao zagrevanje i najava za tradicionalni `Overload`, koji sledi za dve sedmice. Centar beogradskih festivala CEBEF organizuje u Beogradu poslednje sedmice jula niz divnih muzičkih večeri, čiji su protagonisti Neno Belan, Matija Dedić, Nada Pavlović i grupa `Galija`, sve to pod nazivom `Garden Session`. U dvorcu Kaštel u Ečki, nadomak Zrenjanina, počela je peta letnja operska škola u organizaciji Muzičko-opersko teaterske organizacije `MOTO`, više detalja od operske umetnici Nataše Jović-Trivić. `Reflektor Teatar` do 26. avgusta predstaviće deo svog raznovrsnog repertoara na sceni `Dorćol Platza`. Samostalna izložba slika, performans i knjiga Jasne Opavski u prvom su planu u Galeriji 73, na Banovom brdu .

Čućemo i kako protiče festival `Ravanellius` u Ćupriji, kako tkačka kolonija u Pirotu, kako je proteklo pesničko veče Srpske književne zadruge. Izložbom u galeriji `Ozon` predstavlja se umetnica i manekenka Jovana Krneta. Sutra, povodom obeležavanja Svetskog dana sladoleda 18. jula 2021. godine veliki broj ugostiteljskih objekata odvojiće interno sredstva od prodaje poslastica u nedelju, a javni događaj biće u poslastičarnici `Pelivan`u Beogradu kada će se kugla sladoleda dobijati besplatno - ko pošalje humanitrani SMS broj za NURDOR. `Geometrijske apstrakcije`- naziv je izložbe crteža i slika Mine Milosavljević u Maloj galeriji ULUPUDS-a, biće dostupna od petka, 23. jula. Naši mladi badminton igrači osvojili su dve medalje na Svetskom juniorskom kupu u Bugarskoj. Fudbalerke subotičkog Spartaka počele su sa pripremama za novu sezonu, s neskrivenim željama da odbrane titulu šampiona Srbije, ali i da budu bolje od irskih i holandskih predstavnica u kvalifikacijama za Ligu šampiona, o čemu nam pričaju kapiten Violeta Slović i šef stručnog štaba Boris Arsić.

Posle izuzetnog izazovnog perioda za kulturu i obrazovanje, `Music Art Project` najavljuje četvrti nacionalni orkstarsko-horski kamp `Muzika nade`, za decu od 12 do 16 godina. Na kampu će od 19. do 26. jula boraviti mališani iz Bujanovca, Surdulice, Kraljeva, Leskovca i Beograda. Ovaj muzički kamp deo je projekta `Sutra počinje danas`, koji se bavi problemom socijalne isključenosti dece iz marginalizovanih zajednica, sa ciljem otklanjanja predrasuda i diskriminacije u ranom uzrastu. Gošća u studiju biće Đurđa Papazoglu, izvršni umetnički direktor Udruženja muzičke umetnosti .

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić opet će nas obradovati jelovnikom za nedeljni ručak, a i ostali članovi ekipe daće sve od sebe da umese dobru emisiju, za sve ukuse i generaciju. Svoj doprinos onome što možete da slušate do 19 časova daće Saša Hajdin, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Branislav Jerković.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи