Zašto su vrućine opasne po zdravlje?

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog visokih temperatura i navodi da će one trajati do petka. "Do petka, 25. juna 2021. godine, na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38°C, a u četvrtak lokalno i do 40°C”. Zašto su vrućine opasne po zdravlje? Naše telo teži da održi unutrašnju temperaturu na 37,5 stepeni Celzijusa, bilo da se nalazimo u snežnoj oluji ili usred toplotnog talasa. To je temperatura na kojoj su naša tela navikla da funkcionišu. Ali kako živa u termometru raste, telo mora više da se trudi da ne dozvoli da mu skoči unutrašnja temperatura. To počinje da predstavlja napor za telo - a što su temperature više, telo se više napreže. O zdravstvenim problemima koje izazivaju ekstremne vrućine govori dr Anđela Ratković, iz Doma zdravlja Stari grad.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, govorimo o narkomaniji kao uzroku devastacije ličnosti, porodice, pa i društva. Koliko su mladi nesvesni ozbiljnih posledica koje donosi upotreba droge? Kakva se opasnost krije od sve prisutnijeg društvenog prihvatanja konzumiranja tzv "lakih droga"? Da li javne kampanje i savetovališta mogu da pomognu? Može li se potpuno uspešno i trajno izlečiti narkomanija i zašto je to toliko retko?

Sve prisutnija tema u javnosti je nasilje nad ženama, a o mnogim slučajevima se naročito intenzivno govori poslednjih meseci. Ovih dana pojavila se priča o nasilju nad mladim devojkama u  čuvenoj Istraživačkoj stanici Petnica. Šta navodi žrtve da skrivaju da su bile žrtve silovanja i drugih vidova nasilja? Zašto se čitave grupe žena sada odlučuju da govore o svojim traumatičnim iskustvima? Zbog čega deo javnosti izražava sumnju u istinitost ovakvih tvrdnji, ako se obelodane posle dužeg vremena? Kakva je psihološka slika ove vrste traume?

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи