Читај ми!

Počinje završni ispit za osmake

Osmaci širom Srbije danas polažu prvi od tri testa završnog ispita. Nadležni kažu da su zadaci na testovima lakši od probnih, koji su održani u aprilu i sadrže veći broj zatvorenih pitanja sa ponuđenim odgovorima, što je svakako olakšavajuće za ovogodišnje male maturante. Naš reporter posetiće jednu od osnovih škola u Beogradu i preneće nam prve utiske đaka, roditelja i nastavnika pre polaganja testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Sa defektologom osnovne škole Anton Skala, Sandrom Skendžić ovog jutra razgovaramo o rezultatima koji su ostvareni tokom međunarodnog projekta „To je u redu" u okviru programa Erasmus +. Dobijeni rezultati su veoma značajni za primenu tokom učenja društvenih veština kod dece iz spektra autizma.

Na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga 900 učenika je u sistemu dualnog obrazovanja, a ove godine u ovaj sistem biće uključeno još 388 u 25 obrzovnih profila. U dualno obrazovanje uključuju se i visokoškolske ustanove i akademije, a mi ćemo saznati kako studenti Akademije tehničko vaspitačkih studija sprovode praksu u porodičnoj mlekari u selu Alakince koja je poznata po tome što pruža šansu mladim stručnim kadrovima.

Početak leta nam je doneo i prave letnje temperature. Ovih dana na razne načine pokušavamo da se rashladimo i što lakše se izborimo sa visokim temperaturama. U pitanju jutra imaćete priliku da nam kažete da li znate kako da pružite prvu pomoć pri toplotnom udaru ili sunčanici?

Vina iz Srbije sve češće se vraćaju sa nagradama sa međunarodnih sajmova. Ovog puta najbolje organsko vino na Balkanu napravila je vinarija Plavinci iz Grocke. Sa vlasnikom Branislavom Anđelićem razgovarao je kolega Ivan Jovanović.

Ružica Zorkić Radičević biće naš reporter iz Smedereva i Požarevca u oviru promocije kampanje Biraj Srbiju koju ove godine sprovodi Turistička organizacija Srbije.

Urednik i voditelj Biljana Šujdović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се