Vučić - Srbiji nije potreban zamrznuti konflikt u pokrajini, već kompromisno rešenje

Beogradu nije potreban zamrznuti konflikt sa Prištinom, i srpski narod želi razgovor, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na posebnoj sednici parlamenta, posvećenoj Kosovu i Metohiji.  Vučić je, predstavljajući poslanicima izveštaj o toku dijaloga sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji, rekao kako nije vreme za svečarsko raspoloženje i prevelika očekivanja. Kupovinom vremena nismo rešili pitanje Kosova i Metohije, jer predstavnici Zapada odnos prema Kosmetu neće promeniti, istakao je predsednik Srbije. U dijalogu Beograda i Prištine i dalje su otvorena pitanja o nestalim licima, ekonomskoj saradnji, imovini, finanijskim potraživanjima, jer nije postignut ni minimum saglasnosti, ukazao je Vučić. Naveo je da je Srbija zabrinuta, jer se čini da Sjedinjene Američke Države prepuštaju Evropskoj uniji ne samo dijalog, već i kontrolu situacije na Kosovu i Metohiji. Predsednik je zabrinut za bezbednost Srba. Vučić je rekao da će se ova, kao i prošla godina, završiti sa više od 750 miliona evra pomoći našem narodu na Kosovu i Metohiji. Istakao je da se Srbi ne iseljavaju samo zbog pritisaka, već i zbog potrage za boljim životom.

U Luksemburgu će posle podne biti održana Međuvladina konferencija Evropske unije i Srbije na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora o članstvu po kojoj su poglavlja tematski svrstana u 6 klastera. Delegaciju Srbije predvodiće premijerka Ana Brnabić, a delegaciju Unije šef evropske diplomatije Đuzep Borelj. Neće biti otvoreno nijedno poglavlje, odnosno klaster, jer neke zemlje članice nisu dale saglasnost i smatraju da Srbija nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.

U poseti Srbiji je šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo. U razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konstatovano je da odnose dveju zemalja karakteriše visok stepen međusobnog razumevanja. Vučić i Di Majo očekuju da bi do kraja godine mogla biti održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji, u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu. Predsednik Srbije je gosta iz Italije obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.  Sa Luiđijem di Majom sastali su se i premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Nikola Selaković.

U Srbiji je epidemijska situacija sve bolja. Broj novih slučajeva virusa korona je dvocifren. Nastavljena je vakcinacija. Kompletno je vakcinisano oko 48 odsto gradjana.

Dvadeset devet studenata Novosadskog univerzieta, čija je prosečna ocena deset, dobili su stipendije i plakete „DOSITEJA" koje daje Fond republike Srbije za mlade talente. Na platou kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi priznanja su im uručili Ministar za sport i omaladinu Vanja Udovičić  i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U celoj zemlji na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno zbog visokih temperatura za početak leta. Danas i sutra temperatura u većini mesta biće od 36 do 38 stepeni.

Na Evropskom prvenstvu u fudbalu, u poslednjoj rundi Grupe DE, u Londonu će se sastati Engleska i Češka, a u Glazgovu - Škotska i Hrvatska. Utakmice počinju u 21 sat.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се