Suočavanje sa zlom

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Slađana Ilić, književni kritičar. Ona predstavlja zbirku pesama Miroslava Maksimovića pod nazivom ''Bol''. Miroslav Maksimović je stvaralac koji svojim stihovima ispisuje, po rečima jednog kritičara, svojevrsnu hroniku svakodnevlja. Pri stvaranju ove hronike, koja se piše podjednako vešto kako vezanim tako i slobodnim stihom, u obzir se uzimaju one svetle strane svakodnevice, ali i one tamne sfere svakidašnjeg života.

U zbirci pesama ''Bol'', objavljenoj 2016. godine, pesnik se suočio pre svega sa onim aspektom života koji se nalazi u dubokoj senci. Knjiga je sastavljena od četrnaest soneta koje u celinu vezuje ne samo forma nego i tema. Tema je porodična priča iz jednog od brojnih pokolja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941, u kome je stradala čitava porodica autorove majke. Majka, tada nejaka devojčica, čudom je preživela pokolj i izvukla se iz jame Bezdanke u koju su ustaše bacale ubijene Srbe. Majka je stravični događaj čitavog života nosila u sebi, duboko zatomljen, nemajući snage da se suoči sa tim zlom. Nakon što je doživela moždani udar majka je, ležeći na samrtničkoj postelji, nevezanim rečenicama govorila o tom događaju. Tako je pesnik, nakon majčine smrti, rešio da se suoči sa tim. Posetio je kraj gde se to desilo, našao je mesto gde je bila jama Bezdanka u koju su bacani pobijeni. Ovo suočavanje sa zlom i davnom traumom rezultiralo je nastankom ovih pesama, koje su kasnije uobličene u knjigu pod nazivom ''Bol''.

Naša sagovornica govori o tome kako je otkrila knjigu ''Bol'', šta joj je ta knjiga značila u životu, i kako ona doživljava ovo pesničko suočavanje sa zlom.

Slađana Ilić je doktor književnih i političkih nauka. Piše prozu i književnu kritiku. Do sada je objavila četiri knjige. Od 2003. godine član je velikog žirija Večernjih novosti za književnu nagradu Meša Selimović. Radila je kao urednik u Zavodu za udžbenike i Kreativnom centru. Slađana Ilić je glavni i odgovorni urednik Književnog magazina, i glavni urednik časopisa Kultura. Stalni je književni kritičar Večernjih novosti.

 

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи