Читај ми!

Šampionka u laboratoriji

Tamara Živić, naša današnja gošća, pored toga što je brilijantna u karateu, višestruka državna prvakinja, osvajač brojnih medalja sa balkanskih prvenstava, turnira u zemlji i inostranstvu, dosta vremena provodi i u laboratoriji, jer ima neskrivenu želju da jednog dana radi na klinici za veštačku oplodnju, o čemu svedoči i činjenica da je master student kliničke embrilogije. Za reprezentaciju Srbije prvi put borila se već kao kadetkinja, ovim lepim sportom bavi se još od svoje šeste godine, a svakodnevno iz Beograda putuje u Pančevo, gde trenira i brani boje ekipe Dinama. Još jedno divno, vaspitano, retko nadarena devojka koja se bavi sportom i pametno, na vreme, razmišlja o onome što je očekuje tokom života, jer realno- nijedna slava ne traje večno, svesna je toga naša Tamara.

Paraolimpijske igre održaće se od 24. avgusta do 5. septembra ove godine u Tokiju, iz dana u dan sve je duža lista učesnika koji će braniti boje naše zemlje na najvećoj sportskoj smotri planete. Danijela Jovanović, verovatno jedna od naših najtrofejnijih predstavnica, kvalifikovala se direktno preko svetske liste, dok je od pre neki dan na spisku putnika i Marija Mičev, kojoj je poziv upućen 8. juna preko tzv. biparitetne komisije. Nažalost, isto telo preskočilo je našeg kapitena Nikolu Spajića, iako je sedmi na svetskoj rang listi, za Tokio je mesto vizralo prvih šest. Kako god, i današnji razgovor uveriće nas da če Srbija imati prave `delegate` u paratekvondou, koji će dati sve od sebe da se predstave u što boljem svetlu.

Rukometašice Jagodine osvojile su sve što se moglo u sezoni za nama, ovo im je bila baš plodna godina. Još se prepričava njihova borba u dvomeču s Radničkim iz Kragujevca, sigurno će je po dobru pamtiti i naša sagovornica Tanja Ašanin, podjednako uspešna na oba fronta, i zvanično MVP i najuspešniji strelac finalnog susreta Kupa Srbije, u kome je savladana Naisa. Rodom iz okoline Bijelog Polja, rukometom je počela da se bavi tek u 17. godini života, ali eto potvrde da za to nikada nije kasno, o Ašaninovu su se ovog leta otimali brojni evropski klubovi. Potpisala je, na kraju balade, za mađarski Mošonmađarovar, trećeplasiranu ekipu njihovog šampionata u tek završenoj sezoni. Društvo će joj praviti srpska rukometašica Ana Kojić, pa Tanja svakako neće biti usamljena, a sigurno će brzo steći i nove navijače kod naših severnih suseda.

Posle trijumfa u prvenstvima obe kategorije, ženske i muške, šahovski klub JELICA PEP iz Goračića kompletirao je izuzetan uspeh i osvajanjem sedmog po redu Kupa Svetozar Gligorić, održanog u Bačkoj Palanci. Zanimljivo je da šampionski tim čine mladi igrači, čiji je prosek godina tek nešto iznad 20 godina. Velimir Ivić, Boban Bogosavljević, Mihajlo Radovanović i Milan Zajić doneli su trofejnom klubu iz Šumadije još jedan dragocen pehar. Razgovaramo ovog popodneva sa Dušanom Cogoljevićem, alfom i omegom ovog kluba, doskorašnjim predsednikom Šahovskog saveza Srbije, istinskim fanatikom drevne igre na 64 polja i čovekom koji dosta učaže u srpski šah

Ovu sportsku sedmicu obeležili su Nikola Jokić, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige i Novak Đoković učešćem na Rolan Garosu. Čućemo i selektorku košarkašica Marinu Maljković, podsetiti se legendarne komentatorke Milke Babović, najaviti utakmicu ženske odbojkaške reprezentacije Srbije sa selekcijom Kanade, koja se igra od 18 časova u okviru Lige nacija. Pratimo i dešavanja iz kulturnog, umetničkog i javnog života, od najave `Arsenal festa` u Kragujevcu do sve brojnijih izložbi, pozorišnih predstava, kao i drugih dešavanja iz sveta koji nas okružuje. Na nedavno završenom festivalu glumačkih svečanosti MAPS Bojanu Miloradoviću, glumcu Gradskog pozorišta Jagodina, dodeljeno je priznanje za najbolju mušku ulogu, a Miloradović je je preksinoć publici predstavio i svoju novu knjigu pod nazivom `Akordima svetlosti`. U Kulturnom centru Ribnica u Kraljevu u toku je izložba umetnice Aleksandre Draganjac, pod nazivom `Ciklus u slavu žene- njene puti`. 

U Arilju je predstavljena knjiga `Sportski centri u Republici Srbiji`, grupe autora, koju u našoj emisiji zastupa Milka Đukić. Profesor, baletskig igrač, koreograf i pesnik Aleksandar Ilić objavio je knjigu poezije `Sanjaj snove `. Muzej savremene umetnosti i Udruženje `Ženske studije i istraživanja` iz Novog Sada predstavili su knjigu `Starost i rod u vremenu i prostoru- šta starije žene ( ne ) mogu u Srbiji danas`. Premijera Glukove opere `Orfej i Euridika` biće 23. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u režiji našeg sagovornika Aleksandra Nikolića. Na 45. `Danima satire Fadila Hadžića` u zagrebačkom pozorištu `Kerempuh` učešče je uzela i predstava `Lažljivice`, `Ateljea 212`, legendarnog Nikolaja Koljade, u režiji Stefana Sablića, uz maestralne Goricu Popović i Seku Sablić, u čijim je kreacijama na sceni onaj građanski deo Zagreba zaista uživao.

Dobitnica Velike nagrade 52. Majskog salona ULUPUDS-a Marina Kocareva-Ranisavljev ima izložbu `Mapiranje duše- kroz prostor i vreme`, u galeriji `Singidunum`. Govorimo i o pilot projektu `Učionica kakvu želim`, koji se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji grada Beograda, o tome više zna Bojana Nikolić iz OŠ `Braća Baruh`. Izložba `Natalija`, dr Jelene Ignjatović, biće otvorena 17. juna u Kulturnom centru Zrenjanina. Mlada umetnica iz Čačka Sofija Vojinović izlaže u Domu omladine Beograda, dok Maja Herman-Sekulić ima novu knjigu `Devet života Milene Pavlović Barili`. Koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a u utorak će biti otvoren ovogodišnji muzički festival `Artlink` na Beogradskoj tvrđavi na Kalemegdanu. Goran Gocić, upisan među dobitnike NIN-ove i nagrade `Miloš Crnjanski`, objavljuje za Lagunu novi, treći po redu roman `Čovek iz nehata`.

Dah teatar obeležiće svoj 30. rođendan od 23. do 27. juna na više lokacija u Beogradu, a od 18. juna dešava se tradicionalno Sterijino pozorje u Novom Sadu.Muzej iluzija je za ovo leto pripremio bogat program pod nazivom `Leto iluzija`, u okviru koga će se jednom sedmično održavati `Potraga za godišnjim odmorom` i `Potraga za izgubljenom istorijom`. Počinje i deveta sezona `Koncerata na zidiću`, ispred Doma omladine Beogarda, posebno omiljen vid zabave žitelja glavnog grada, koji dolaze u velikom broju da cupkaju u ritmu rokenrola, uz bendove različitih generacija, do sada ih je bilo preko dve stotine, a ove godine muziciraće petkom uveče. I konačno, čućemo istaknute srpske fudbalske asove koji će nam dati svoje prognoze i procene ovogodišnjeg Evropskog šampionata u fudbalu, koji će nam zaokupljati pažnju  do 11. jula. Sinoć su, na početku, igrali u Rimu Turska i Italija, danas su na programu još tri meča i tako iz dana u dan- nažalost, bez naše reprezentacije, ali šta reći? Skoro da smo navikli...

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić ove subote javlja nam se iz Krupnja, pa valja pretpostaviti da će njegov današnji specijalitet biti neko interesantno jelo iz Rađevine, proverićemo. I muzika koju nudimo dobra je po zdravlje, popravlja raspoloženje, a bogami jača i memoriju, jer uvek i rado slušamo stare dobre refrene, kao poručene za porodični magazin Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи