Pustolovine plišanog medvedića

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Ljiljana Marinković, direktorka izdavačke kuće Kreativni centar iz Beograda. Ona predstavlja knjigu pod nazivom ''Vini Pu'', engleskog autora Alana Aleksandera Milna (1882-1956). Miln je pisao poeziju, drame, filmska scenarija, kratke priče, eseje, kritike, novinske članke, detektivske i antiratne romane, ali slavnim su ga učinile dečje knjige o pustolovinama medvedića po imenu Vini Pu.

Priče o njemu nastale su zahvaljujući Milnovom sinu Kristoferu Robinu, jer je Miln pred spavanje dečaku pričao priče, a kad mu je ispričao sve one koje je znao, počeo je da izmišlja priče. U njima je glavni junak bio Kristoferova omiljena igračka - žuti plišani medvedić. On je u Milnovim pričama oživeo, i počeo da odlazi u čudne i zabavne avanture u kojima su mu društvo pravile druge Kristoferove igračke - prase, tigar, magarac, kengur, sova, zec i slon.

Naša sagovornica govori o tome kako je otkrila knjigu ''Vini Pu'' i šta joj je ona značila u životu. Biće reči i o književnosti za decu, o vizuelnom identitetu knjiga, i o tome koliko čitanje razvija maštu.

Ljiljana Marinković je diplomirala na grupi za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je i magistrirala. Bavila se naučnim radom, novinarstvom i izdavaštvom. Od 1993. godine direktorka je izdavačke kuće Kreativni centar iz Beograda.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи