Читај ми!

Zmajevi na Adi

Na Adi Ciganliji sutra se održava se šesti "Beogradski Dragon Boat Kup festival". U okviru ovog festivala, pod parolom “Probudi zmaja u sebi”, održaće se i peti "Dragon Boat Kup" za studente, kao i peti "Dragon Boat Kup" za srednjoškolce. Manifestacija počinje ujutru u 10 časova na Savskom jezeru, organizatori ovog lepog događaja su Srpski Dragon Boat savez i Beogradski Dragon Boat savez, o svemu nam u današnjoj emisiji priča Ana Duduković.

Kad smo već kod vode i čamaca, i fudbaleri Crvene zvezde će večeras zaploviti Savom, po izuzetno lepom vremenu koje se najavljuje, a svi oni koji se od 19 časova i 30 minuta budu našli na savamalskoj obali Save uživaće u dugo pripremanom spektaklu ovog kluba, povodom osvojene istorijske 32. titule prvaka države. Tim šampiona ovom prilikom, simbolično, predvode Milan Borjan, Marko Gobeljić, Milan Rodić i El Fardu Ben - četiri igrača koja su za četiri godine u Zvezdi osvojila četiri titule...Crveno-beli žele da, posla dosta vremena, osvoje i "duplu krunu", hoće li u tome uspeti- podjednako se pitaju i igrači Partizana. Finale Kupa Srbije na programu je u utorak, uz prenos na programu Radio Beograda 1.

Košarkaši Budućnosti i Crvene zvezde igraju večeras od 20.30 časova u dvorani Moračan u Podgorici treću utakmicu finala plej-ofa ABA lige. Zvezda vodi sa 2:0, pošto je pobedila u obe utakmice u Beogradu i potrebna joj je još jedna pobeda kako bi osvojila šampionsku titulu. Uoči ovog duela, Milan Bigović razgovarao je sa košarkaškim stručnjakom Vladimirom Kuzmanovićem.Viktor Petrović obeležio je Prvenstvo Srbije za juniore 2021. godine u badmintonu, koje je prošlog vikenda održano u nacionalnom centru na Adi Ciganliji. Član badminton kluba Zmajevi iz Kruševca osvojio je ukupno pet odličja, od čega četiri najsjajnija, i tako postao četvorostruki šampion države. Srpske teniserke Nina Stojanović i Aleksandra Krunić osvojile su titulu na VTA turniru u Beogradu u konkurenciji dublova. U finalu su pobedile belgijski dubl Grit Minen i Alison van Ejtvank u dva seta. Razgovaramo danas sa Krunićevom, koja je već u Parizu, u izolaciji, iščekujući naredne turnire i, nadamo se, nove sportske trijumfe.

Stonoteniseri Crvene zvezde osvojili su jubilarnu 10. šampionsku titulu prvaka Srbije i tako prišili prvu zvezdicu na na grb. U 10. kolu plej-ofa Superlige savladali su Banat u Zrenjaninu sa 4:0. Kada je bilo najpotrebnije, Zvezdini stonoteniseri su odigrali verovatno najbolji meč ove sezone i ,bez izgubljene partije, savladali velikog rivala. Naš sagovornik ovog popodneva je jedan od članova šampionske postave Nikola Strugarević, koji je već drugu sezonu u crveno-belom drseu, prethodno je punih sedam godina igrao u gradu na Begeju.

Rukometaši Vojvodine su dva kola pre kraja šampionata upisali osmu uzastopnu (devetu ukupno) titulu državnog prvaka, a njihov trener, Boris Rojević, oficijelno najbolji stručnjak države, uknjižio je deveti trofej zaredom. On je za tri godine i dva meseca, koliko je na čelu profesionalnog pogona novosadskih rukomešata, osvojio tri šampionske titule, isto toliko pehara pobednika Kupa Srbije, dva Superkupa i pehar za Svesrpski kup. To je podvig za istoriju, jer mu nijedan trofej- za vreme provedeno na klupi "Voše"- nije izmakao. Pričamo danas sa trofejnim trenerom, tokom puta ekipe Vojvodine ka Kostolcu, gde polako privode kraju još prvenstvo Srbije.

Prošle subote, usred naše emisije, stigla je tužna vest: poslednji put sklopio je oči Đorđe Marjanović, bez sumnja najpopularniji pevač Jugoslavije, simbol jednog vremena, čovek sazdan od emocija, iskreni poštovalac Radio Beograda i emisije "Vreme sporta i razonode". I ne samo to: Đorđe je bio naš Milord, ali i naš Ćelentano, naš Beko, naš Aznavur, uz njegove pesme stasavale su generacije ljubitelja muzike, kojima je zastala knedla u grlu od tužne vesti. Đorđe je juče ispraćen na put ka večnosti i nezaboravu, tokom emisije čućemo šta o njemu i njegovoj čudesnoj pojavi kažu Bora Čorba, Žika Jelić, Srđan Marjanović, Radmila Karaklajić, Rade Radivojević, Minja Subota, profesor Nikola Rackov...

Kako bi se sprečilo da pandemija koronavirusa bude praćena epidemijom psihičkih poremećaja, Hemofarm fondacija, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pokrenula je nacionalnu kampanju za očuvanje mentalnog zdravlja, borbu protiv rastuće depresije i stigme koja prati obolele, pod nazivom „Nesalomivi". Naša sagovornica danas je Ana Perović, klinički psiholog i psihoterapeut, priča nam kao izaći mentalno neoštećen iz ralja pandemije, kako očuvati psihu i, naravno, kako nastaviti dalje kada sve ovo jednom bude juče.

Zrenjaninac Vanja Ilijev poznat je kao gajdaš, a često je na manifestacijama na kojima učestvuje odeven u banatsku, čobansku narodnu nošnju . Pored troglasnih vojvođanskih i južnomoravskih dvoglasnih gajdi, svira i nekoliko različitih instrumenata (frule, harmonike, drombulje, duduke, goč (tapan)- stara vrsta bubnja, tamburu samicu, dok se u nekima još usavršava. Ilijev je, inače, predsednik i osnivač udruženja građana ,,Banatske gajde," preko kojeg je uspešno realizovao festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata". Umetnički je rukovodilac izvorne ženske pevačke grupe ,,Seferini", pri Klubu za stara i odrasla lica, gde istovremeno vodi i folklornu sekciju. Trenutno je umetnički rukovodilac KUD-a ,,Veljko Lukić Kurjak" u Lukićevu. Popričaćemo danas sa njim, ponešto i čuti posredstvom telefona, a prvo viđenje zakazali smo za one lepše dane, kada prođe pandemija i kada nam okolnosti budu dozvolile da zajedno sedimo u studiju i pažljivo slušano njegovo umeće.

Uz sve pobrojano, bavićemo se i temama iz sveta kulture, najaviti niz manifestacija iz sveta koji nas okružuje. U Maloj galeriji ULUPUDS-a, u Uzun Mirkovoj ulici broj 12, sinoć je otvorena izložba Dejana Matića pod nazivom `Inspirisan Kubom`, koju je otvorio ambasador ove zemlje , gospodin Gustavo Trista del Todo. Prvi beogradski međunarodni festival Sola - koreografija i performans, biće održan od 29. do 30. maja ove godine u Muzeju savremene umetnosti Beograd, Kulturnom centru Beograda i Narodnom pozorištu Beograda. Izložba radova "7 veličanstvenih-generacija `64", otvorena je preksinoć u "Galeriji 73" na Banovom brdu. Novi laureat nagrade `Gordana Brajović` za najbolju knjigu za decu i omladinu je je Danica Bogojević, koja je priznanje dobila za roman `Zagrli mesec`.

Postavka "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja", u Istorijskom muzeju Srbije, zbog velikog interesovanja, produžena je do 22. juna. Predstava `U čeljusti medveda`, Dejvida Kruka, ima premijeru sutra uveče na beogradskoj sceni, u režiji Svetlane Dimčević, o ovoj predstavi priča nam glumac Damjan Kecojević.Igrani film `Oaza`, reditelja Ivana Ikića, posle niza priznanja na raznim festivalima, dobio je nedavno još jedno, posebno vredno i dragoceno- zvanično je najbolje ostvarenje tek završenog FEST-a . Festival ruske kulture `Vernisaž` otvoren je u Ruskom domu u Beogradu i trajaće do 8. juna. U Šabačkom pozorištu u utorak, 18.maja, premijerno je izvedena komedija Milana Grgića "Probudi se, Kato", za koju režiju, adaptaciju i izbor muzike potpisuje Vladimir Lazić. Glavnu rolu tumači naša sagovornica,glumica Aneta Tomašević.

"Guitar Art Festival" i Dom omladine Beograda predstavljaju 22. izdanje međunarodnog festivala gitare, koje će se održati od 1. do 5. juna 2021, pod sloganom "Digital Revolution". Beograd šalje signal i slavi gitaru kroz 8 koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programom ove manifestacije, o tome nam priča direktor "Guitar Art Festival" Boško Radojković. Majska isložba grafike Beogradskog kruga biće održana 24. ovog meseca, tom prilikom biće proglašen i laureat nagrade "Veliki pečat". Petoknjižje "Komanča", u izdanju "Čarobne knjige" ,domaćim čitaocima pruža mogućnost da na srpskom jeziku uživaju u kompletnom serijalu koji, uz "Bluberija" i "Džerija Springa", stoji među najprepoznatljivijim vestern stripovima frankobelgijske škole stripa.

Neda Kovačević u svojoj ediciji `Beogradski spomenarnik` uskoro nam predstavlja četvrtu knjigu, pod nazivom `Ličnosti u spomen pločama`. Međunarodna putujuća izložba `ArtKvadrat Srbija 2020-21.` otvorena je preksinoć u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. U Velikoj Sali Studentskog kulturnog centra sinoć je premijerno izveden plesni projekat "Način kretanja ", u koreografiji Katarine Ilijašević. Zlatna medalja 20. festivala "Majske muzičke svečanosti", koji je održan u Bijeljini, ponovo je pripala horu "Attendite" iz Kikinde. U kategoriji mešovitih horova, kikindski je- od maksimalnih 100 - osvojio 99 bodova i tako ponovio prošlogodišnji uspeh.

Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, a ni stari dobri refreni za sve generacije. Biće dosta toga još u emisiji čiju su realizaciju svesrdno, trudom i angažmanom, pomogli i Ljubinka Dobrilović, Branislav Jerković i Katarina Epštajn.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара