Čitaj mi!

Milka Cvetković(105) - najstarija stanovnica Srbije

Današnje izdanje emisije ćemo posvetiti Župi aleksandrovačkoj i najstarijoj žiteljki Srbije – Milki Cvetković iz Gornjeg Stupnja. Ima 105 godina, blistavi um, vedar duh i brojne potomke. Preživela je dva svetska rata i NATO bombardovanje 1999. godine. Vatreni je navijač Novaka Đokovića i ne propušta ni jedan njegov meč.

Baka Milka tvrdi da je za dugovečnost važno da čovek u svemu bude umeren: "Ne sme previše da se raduje, ali ne sme ni previše da tuguje. Treba da bude umeren i u jelu, i u piću" I da nikome ne misli zlo!"

Munute za zdravlje izdvajamo za ankilozirajući spondilitis - reumatsko oboljenje kičme i karlice o kojem se malo govori, a gotovo 40 hiljada ljudi u našoj zemlji boluje od ove bolesti. O simptomima, dijagnostici i lečenju ankilozirajućeg spondilitisa govoriće prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS).

I u rubrici za kulturu radio-talasima "idemo" u Zavičajni muzej „Župa" u Aleksandrovcu, gde je nedavno počela njegova rekonstrukcija. O značaju te ustanove i o pripremi stalne postavke od jeseni, razgovaraćemo sa direktorom Zavičajnog muzeja "Župa", istoričarem Ivanom Brborićem.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10.05.

Naslovna stranica - Milka Cvetković (Foto/M. Stojadinović)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]