Читај ми!

Milka Cvetković(105) - najstarija stanovnica Srbije

Današnje izdanje emisije ćemo posvetiti Župi aleksandrovačkoj i najstarijoj žiteljki Srbije – Milki Cvetković iz Gornjeg Stupnja. Ima 105 godina, blistavi um, vedar duh i brojne potomke. Preživela je dva svetska rata i NATO bombardovanje 1999. godine. Vatreni je navijač Novaka Đokovića i ne propušta ni jedan njegov meč.

Baka Milka tvrdi da je za dugovečnost važno da čovek u svemu bude umeren: "Ne sme previše da se raduje, ali ne sme ni previše da tuguje. Treba da bude umeren i u jelu, i u piću" I da nikome ne misli zlo!"

Munute za zdravlje izdvajamo za ankilozirajući spondilitis - reumatsko oboljenje kičme i karlice o kojem se malo govori, a gotovo 40 hiljada ljudi u našoj zemlji boluje od ove bolesti. O simptomima, dijagnostici i lečenju ankilozirajućeg spondilitisa govoriće prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS).

I u rubrici za kulturu radio-talasima "idemo" u Zavičajni muzej „Župa" u Aleksandrovcu, gde je nedavno počela njegova rekonstrukcija. O značaju te ustanove i o pripremi stalne postavke od jeseni, razgovaraćemo sa direktorom Zavičajnog muzeja "Župa", istoričarem Ivanom Brborićem.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10.05.

Naslovna stranica - Milka Cvetković (Foto/M. Stojadinović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво