Čitaj mi!

Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu

Ovaj dan izabran je jer je 10. maja 1942. godine nacistički okupator u našoj zemlji objavio da u Beogradu više nema Jevreja. Tog dana je svoju poslednju vožnju obavila dušegupka, kamion-ubica koji su nacisti koristili za masovna ubistva tokom holokausta. Spomen park Jajinci i Muzej banjičkog logora su mesta stradanja koja su obeležena i poznata. O onim na kojima su život izgubili mnogi Jevreji, Romi i Srbi, a još uvek nisu pretvorena u spomen mesta, i o tome kakav je osećaj pored njih proći sa svešću da je tu život izgubilo više od pedeset članova porodice, za naš program ispričala je Gabrijela Nikolić, slikar, grafičar i dokumentarista.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, u vreme kad su sve oči uprte u lekare i očekuju njihovu pomoć - je uspeo, i uspeva, da uz redovne medicinske obaveze i pomoć građanima, organizuje i nekoliko humanitarnih akcija. Prvomajske i Uskršnje praznike obeležili su akcijom za pomoć malom Gavrilu. Direktorku Zavoda dr Gordanu Đokić smo pitali - kako i uz čiju pomoć prikupljaju sredstva, i kako je to organizovano u odnosu na status zdravstvene organizacije.

Humanost će nas ovog jutra odvesti i u Sombor gde se grupa dobrih ljudi iz udruženja „VeloArt" okupila oko ideje izrade tri specijalna bicikla, koja u svom sastavu imaju invalidska kolica.

Autor i voditelj: Igor Obračević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Uhvati dan Uhvati dan

Autor:
Grupa autora

Jutarnji program Radio Beograda 1! Uhvati dan! Ako ste pomislili da je to prema čuvenoj latinskoj izreci "Carpe diem" - u pravu ste. [ detaljnije ]