Čitaj mi!

Dan pobede nad fašizmom

Obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan u Berlinu 1945. godine sovjetski maršal Georgij Žukov je u ime savezničkih snaga ratifikovao sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feld-maršal Vilhelm Kajtel. Drugi svetski rat je završen nekoliko meseci kasnije 2. septembra, bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon što su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Dan pobede nad fašizmom se nizom manifestacija obeležava i u Srbiji. Na groblju Oslobodilaca Beograda i na grob Neznanom junaku na Avali položeni su venci i odata počast poginulima. U 20 sati u Narodnom pozorištu je svečana akademija.

Povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi je održana tradicionalna vojna parada. Učestvovalo je više od 12 hiljada vojnika, oko 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike, 76 aviona i helikoptera. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će se uvek pamtiti to što je pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod. Naglasio je da se Rusija uvek zalagala za očuvanje bezbednosti u svetu, uz zaštitu sopstvenih nacionalnih interesa.

U Srbiji opada broj novozaraženih virusom korona. Nastavlja se i imunizacija. Nema predaha ni tokom vikenda. Širom zemlje otvoreni su punktovi na kojima građani i bez zakazivanja mogu da prime jednu od četiri vakcine. U Beogradu, koji prednjači u imunizaciji, vacinisano je skoro 45 odsto punoletnih građana.

Ostaci najveće kineske rakete koji su prethodnih dana kružili oko Zemlje srušili su se u Indijski okean, saopštila je Kina. Najveći deo komponenti letelice uništen je prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu. Raketa Long Marč 5B pala je u Indijski okean, jugozapadno od Indije i Šrilanke, saopštila je kineska agencija za svemirske letove.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Marica Serdar

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]