Читај ми!

Dan pobede nad fašizmom

Obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan u Berlinu 1945. godine sovjetski maršal Georgij Žukov je u ime savezničkih snaga ratifikovao sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feld-maršal Vilhelm Kajtel. Drugi svetski rat je završen nekoliko meseci kasnije 2. septembra, bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon što su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Dan pobede nad fašizmom se nizom manifestacija obeležava i u Srbiji. Na groblju Oslobodilaca Beograda i na grob Neznanom junaku na Avali položeni su venci i odata počast poginulima. U 20 sati u Narodnom pozorištu je svečana akademija.

Povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi je održana tradicionalna vojna parada. Učestvovalo je više od 12 hiljada vojnika, oko 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike, 76 aviona i helikoptera. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će se uvek pamtiti to što je pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod. Naglasio je da se Rusija uvek zalagala za očuvanje bezbednosti u svetu, uz zaštitu sopstvenih nacionalnih interesa.

U Srbiji opada broj novozaraženih virusom korona. Nastavlja se i imunizacija. Nema predaha ni tokom vikenda. Širom zemlje otvoreni su punktovi na kojima građani i bez zakazivanja mogu da prime jednu od četiri vakcine. U Beogradu, koji prednjači u imunizaciji, vacinisano je skoro 45 odsto punoletnih građana.

Ostaci najveće kineske rakete koji su prethodnih dana kružili oko Zemlje srušili su se u Indijski okean, saopštila je Kina. Najveći deo komponenti letelice uništen je prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu. Raketa Long Marč 5B pala je u Indijski okean, jugozapadno od Indije i Šrilanke, saopštila je kineska agencija za svemirske letove.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара