Danas sednica Kriznog štaba

Krizni štab razmatraće popodne epidemiološku situaciju u zemlji i protivepidemijske mere koje su na snazi. Očekuje se da će, između ostalog, odlučiti da se ugostiteljski objekti već od sutra u potpunosti otvore. Epidemilog Predrag Kon upozorava da moramo biti oprezni i ukazuje da čim se opustimo to se vidi za nedelju dana.

Na svim punktovima u zemlji nastavlja se vakcinacija. Mesto za imunizaciju postaju i tržni centri. Posle Promenade u Novom Sadu, od danas vakcinacija i u Tržnom centru Ušće. Vakcinalni punkt danas je otvoren u devat sati, a od sutra će svakog dana raditi od 12 do 20 časova.

Počela je isplata državne pomoći građanima od prvih 30 evra. Prema rečima ministra finansija, Siniše Malog, uplata u dinarskoj protivvrednosti je legla na račune 1.635.133 penzionera. Sutra će pomoć biti isplaćena korisnicima socijalne pomoći, a naredne nedelje počinje isplata pomoći svim prijavljenim građanima. Ministar je za Tanjug rekao da se za pomoć do sada prijavilo oko 3 miliona 450 hiljada građana. Mali je pozvao sve građane da se vakcinišu, kako da bi se što pre došlo do kolektivnog imuniteta, a ko se vakcinisao, ili to planira da uradi do kraja maja, dobiće i pomoć države od tri hiljade dinara

Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća, počela je prijava za novčane podsticaje, koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom. Maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može dobiti je 25 hiljada evra, dok će firme moći da računaju i na 200 hiljada evra. Sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, projekat će trajati tri godine, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Đurđevdan je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Marica Serdar
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара