Читај ми!

Cvet Natalijina ramonda - i simbol, i lek

Biljka Natalijina ramonda, posebno njen ljubičasti cvet, nadaleko čuven po lepoti, već je dobro poznata kao sibmol pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu i kao naš amblem praznika, Dana primirja. Već je dobro poznato i da je to ugrožena i zato zaštićena vrsta retkih biljaka vaskrsnica, a osim kod nas, ima ih još samo na Pirinejskom poluostrvu, u Bugarskoj i u Grčkoj. Međutim, novost je da bi u budućnosti Natalijina ramonda mogla da bude znana i kao izvor za bazu inovativnog leka za početnu fazu Parkinsonove bolesti, posle Alchajmerove, drugog najčešćeg progresivnog neurodegenerativnog poremećaja. Na tome radi tim srpskih naučnika koji predvodi dr Marija Vidović, naučni saradnik Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, koja je i naša sagovornica o toj temi.

Predstavićemo vam i Teodoru Milošević, apsolventkinju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, pobednicu Evropskog takmičenja studenata farmacije u oblasti savetovanja pacijenata, u konkurenciji više od pedeset kolega sa univerziteta širom kontinenta. Razgovor sa našom uspešnom studentkinjom biće i dodatna prilika da se skrene pažnja na činjenicu koja se često prenebregava - da je savetodavna uloga farmaceuta danas na prvom mestu u okviru primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Profesorku Goricu Cvijanović sa Instituta za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu zamolili smo da nas više uputi u budućnost organske poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, posebno u kontekstu najnovijeg povećanja budžeta za subvencije u toj oblasti. A  Aleksandra Popović, direktorka projekta "Srbija inovira", koji su zajednički pokrenuli ICT Hub - Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija i USAID, otkiriće kako će se u naredne četiri i po godine raditi na uspostavljanju prvog srpskog superklastera koji će uticati na povećanje konkurentnosti Srbije na međunarodnom tržištu.

Pred prvu reprizu nove predstave na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum" sa podnaslovom „Laki komad o smešnom i gnusom" po tekstu Miloša Nikolića razgovaraćemo sa rediteljem Ivanom Cerovićem.

Sa vama - Elizabeta Arsenović. 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи