Читај ми!

Veliki gubitak za umetnost - preminuo slikar Miloš Šobajić

Ove nedelje beleži se trend pada broja zaraženih koronavirusom, manje je pacijenata u bolnicama. Imunizacija protiv kovida 19 nastavljena je, a građani bez zakazivanja mogu da prime vakcinu Fajzer i Sputnjik V. U organizaciji Ministarstva za soprt i omladinu u Zavodu za sport i medicinu jutros je vakcinisano oko 200 studenata. U domovima zdravlja biće pojačana dečja dijagnostika i ponovo će početi da rade psihijatrijske ambulante, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja, nakon sastanka ministra Zlatibora Lončara sa direktorima domova zdravlja.

U Smederevskoj Palanci, korejska kompanija „Kjungšin kablovi" otvorila je fabriku u kojoj će proizvoditi delove za baterije električnih vozila visoke tehnologije za evropsko tržište. Investicija je vredna 20 miliona evra, a plan je da do 2022-ge godine bude zaposleno 700 radnika. Otvaranju fabrike prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić. On je ocenio da je dolazak korejskog investitora veoma važan za Srbiju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uručio je u Kosovskoj Mitrovici ključeve stanova za 12 porodica u Bošnjačkoj mahali. Najavio je i izgradnju još 15 stambenih zgrada, vredih 650 miliona dinara. Petković je istakao je da je politika države Srbije da gradi, stvara i čuva mir jer kako je naglasio, svaki novi krov, prag i dom, jesu temelj opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U Gradiški je obeleženo 26 godina od stradanja srpskog naroda iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" i otkriven spomenik poginulim Srbima iz tog dela Hrvatske. U operaciji "Bljesak" 1-og i 2-og maja 1995-te godine ubijeno je, ili se smatra nestalim 283-oje Srba, od kojih 55 žena i 11-oro dece. Za te zločine niko nije odgovarao.

Poznati slikar i vajar Miloš Šobajić preminuo je od posledica virusa korona. Šobajić se lečio u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović". Njegovom izložbom slika, početkom marta, otvorena je Galerija Kombank dvorane. Tom izložbom Šobajić je obeležio poslednjih 20 godina rada. Predsednik Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti Miloša Šobajića. Vučić je, između ostalog, poručio da je Šobajić svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima. Njegove slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrednosti, naveo je predsednik u telegramu saučešća.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Tina Amić

Producent: Svetlana Stevanović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се