Читај ми!

In Memoriam, Miloš Šobajić 1945-2021

Današnje izdanje Magazina na prvom posvetićemo velikom srpskom slikaru i vajaru Milošu Šobajiću koji je juče u 76-oj godini preminuo od posledica kovida 19.

Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na više od 80 samostalnih izložbi širom sveta i učestvovao na oko 500 grupnih izložbi. Njegova dela nalaze se u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu kao i u više desetina muzeja u zemlji , regionu i svetu.

Dobitnik je niza priznanja - Zlatnog ordena Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukove nagrade, Zlatnog beočuga grada Beograda, nagrade Miša Anastasijević i mnogih drugih a 2018-te Ruska Duma ga je odlikovala ordenom Počasnog gosta Rusije.

U Galeriji Kombank Dvorane 5. marta otovrena je izlozba slika, skulptura i video radova Miloša Šobajića a na otvaranju je predstavljena i njegova knjiga "Mojih devet života" .

Svoju prvu knjigu pod nazivom "Slikaj i ćuti" autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018-te godine.

O knjizi „Slikaj i ćuti" i izložbi koja je te godine otorena u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, odnosu politike i umetnosti, Kosovu i Metohiji, naš čuveni slikar Miloš Šobajić govorio je za emisiju Sedmica koja je emitovana 29. aprila 2018-te.

Sa Milošem Šobajićem razgovarala je Milena Božović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво