Mraz oštetio procvetale voćnjake

Protekla nedelja bila je veoma izazovna na voćare koji su dve kritične noći proveli u zasadima braneći tek procvetale voćke od mraza. Štete u voćnjacima ipak će biti, posebno u onima koji su na nižoj nadmorskoj visini.

Proizvođači svinja u velikom su problemu zbog slabe potražnje i veoma niske otkupne cene tovljenika. U rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo poljoprivrede koje je, posle sastanka sa Udruženjima uzgajivača svinja, saopštilo da je dogovoreno da prva mera pomoći bude povlačenje 15 hiljada tovljenika za Republičke robne rezerve. Pored toga, biće obezbeđena razmena tovljenika za kukuruz. Farmeri se nadaju da ta razmena neće biti po tržišnim uslovima jer je cena tovljenika niska, a kukuruza visoka.

Mada proizvođači smatraju da je najveći krivac za loše stanje u svinjarstvu uvoz, u Privrednoj komori Srbije kažu da je uvoz svinjetine u prva dva meseca upola manji nego u istom periodu prošle godine.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika prolećna setva je odložena, ali već od sutra traktori bi trebalo da uđu u njive. Stručnjaci kažu da nema šta da se čeka jer treba iskoristiti postojeću vlagu za pliću setvu.

Hladno vreme vratilo je pčele u košnice i zaustavilo radove na pčelinjacima. O tome smo razgovarali sa dugogodišnjim pčelarima Dobrivojem Jovanovićem i Radmilom Teofilović.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи