Stručnjaci potvrdili: vakcinisani manje prenose zarazu

Početak bombardovanja Beograda, u rano jutro 6. aprila 1941. godine, označio je početak Drugog svetskog rata na tlu nekadašnje Kraljevine Jugoslavije i današnje Srbije. Bio je to i početak tektonskih promena u celom društvu, a među posledicama koje nikada nećemo moći, pa ni posle osamdeset godina, da otklonimo je i nestanak ogromnog bibliotečkog i kulturnog blaga nestalog prilikom uništenja do temelja zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Istoričar Dejan Ristić, stručnjak za zaštitu kulturnog nasleđa, nekadašnji upravnik te nacionalne institucije, ujedno i autor knjige "Kuća nesagorivih reči", smatra da je srpski narod ne samo jedna od najvećih žrtava Drugog svetskog rata na ovim prostorima, što je oličeno ne samo u smrti stotina hiljada ljudi, već i u sistematskom i planskom uništavanju identitetskog i kulturnog nasleđa, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao. U razgovoru sa Dejanom Ristićem upalićemo sveću sećanja za tu ni sa čim uporedivu tragediju naše kulture i podsetiti na napore kulturne i naučne javnosti da se na mestu na kom se nalazila Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu to zdanje ponovo podigne.

U "Magazinu na Prvom" i o problemima i uspesima u pojačanom nadzoru inspekcijskih službi širom Srbije na primeni mera Republičkog kriznog štaba za suzbijanje epidemije kovida - naš sagovornik je Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove. Osvrnućemo se i na najnovije otkriće nemačkog Instituta "Robert Koh" da vakcinisani manje prenose zarazu što je vest koja je ohrabrujuća, ali bi globalno mogla da bude i podsticajna za proces masovne vakcinacije.

Deo programa posvećujemo i nekima od prolećnih tema. Naime, i ove godine se širom sveta piše da jagode, mnogima omiljeno prolećno voće, zbog načina uzgoja, imaju najveći procenat pesticida među ostalim voćem na tržištu - čućete zašto profesorka Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže - ne obavezno i ne sve jagode. A od Slobodana Kneževića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saznaćete da zemlja za cveće koja se prodaje "na crno" van pijaca i prodavnica potiče sa Pešterskog polja, jednog od najznačajnijih močvarnih područja u Srbiji koje je odavno pod zaštitom države kao Specijalni rezervat prirode, zbog čega bi moralo da se stane na put toj pojavi koja bi mogla da dovede do njegovog uništenja.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво