Osam decenija od bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu

Navrsava se 80 godina od početka bombardovanja Beograda 6.aprila 1941. godine. Bez prethodne objave rata, nemački bombarderi obrušili su se na prestonicu Kraljevine Jugoslavije u 6 časova i 30 minuta ujutru. 234 bombardera i 120 lovaca nemačkog ratnog vazduhoplovstva "Luftvafe" napalo je Beograd.

Neprijateljski avioni poleteli su iz Beča, Graca i Arada, a tokom četvorodnevnog bombardovanja na glavni grad izručeno je 440 tona bombi. Glavnokomandujući operacijom "Strašni sud" bio je pukovnik Aleksandar Ler. Stradalo je oko 3000 ljudi, a porušeno i oštećeno oko 9 hiljada objekata. U šestoaprilskom bombardovanju sravnjena sa zemljom je i Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu. O ovoj temi naš sagovornik je istoričar Aleksandar Životić.

Razgovor vodi Aleksandar Milivojević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се