Vernici Rimokatoličke crkve slave Uskrs

Protivepidemijske mere u Srbiji od sutra će biti malo blaže. Bašte kafića i restorana biće otvorene, ali će moći da se koriste sa 50 odsto kapaciteta. Detalji će biti definisani tokom dana. Prema predlogu Kriznog štaba, od sutra bi trebalo da rad svih objekata bude produžen do 22 sata. Nastava u školama i dalje će se odvijati preko interneta. Tržni centri, za sada, ostaju zatvoreni. Lekari poručuju da samo mere i masovnija vakcinacija mogu da promene epidemijsku sliku.

Vernici Rimokatoličke crkve slave najveći praznik Uskrs. Milioni ljudi širom sveta su pod novim restriktivnim merama za vreme uskršnjih praznika zbog naglog rasta broja zaraženih od virusa korona, uprkos masovnoj vakcinaciji. Drugu godinu zaredom Italija slavi Uskrs u vanrednoj atmosferi zbog pandemije kovida 19. Na snazi je zabrana kretanja i sve je zatvoreno. U bazilici crkve svetog Petra, papa Franja održao je svečanu misu pred malim brojem vernika. U uskršnjoj poslanici Urbi et orbi, Gradu i svetu, pozvao je međunarodnu zajednicu da se dodatno založi kako bi se vakcine na vreme dostavile i siromašnim zemljama. I u drugim evropskim zemljama su tokom uskršnjih praznika na snazi najstrože mere. Francuska je od jutros u trećem nacionalnom karantinu, koji će trajati četiri nedelje.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je svečanu uskršnju misu u katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu. Misi je prisustvovao manji broj vernika uz poštovanje epidemioloških mera.

U Prištini još nema dogovora o izboru novog predsednika privremenih institucija. Ni sinoć na sednici skupštine nije bilo kvoruma, pa je nastavak sednice zakazan za danas u 17 sati. Rok za izbor ističe sutra u ponoć, u suprotnom, Prištini prete novi parlamentarni izbori. Neki od poznavalaca ustavnog prava u Prištini kažu, međutim, da je bitno pre isteka tog roka pokrenuti proces izbora, koji onda može da traje do petog maja, do kada mora da bude izabran predsednik. Sagovornici našeg radija očekuju da će Brisel i Vašington izvršiti pritisak na Prištinu i da će ipak biti izglasan predsednik privremenih prištinskih institucija.

Više od dvesta hiljada akademaca slavi svoj dan, u znak sećanja na 4-ti april 1936-te godine kada je na velikim demonstracijama protiv jačanja fašizma u Evropi, ubijen student Pravnog fakulteta Žarko Marinović. Ovaj četvrti april studenti obeležavaju u uslovima pandemije, bez javnih programa i manifestacija.

 

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Tina Amić

Producent: Aleksandar Radović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи