Читај ми!

Zabavnik

Glen Guld je bio vrsni pijanista, kompozitor i muzikolog za kojeg ustaljena pravila nisu važila. Ni životna, ni koncertna, ni muzička. Muziku je tumačio po svom specifičnom osećaju, na klaviru je izvodio dela pisana za orkestar, snimao je i montirao muzička dela onako kako ih je čuo u glavi. Slušaoci su od njega uvek mogli da očekuju neočekivano. Note je naučio da čita sa tri godine, a na koncertnom podijumu kao odličan pijanista pojavio se koju godinu kasnije i jedino što ga je istinski zanimalo čitavog života bila je muzika. Uostalom, i geni su tu morali imati nekog uticaja, jer mu je deda bio rođak čuvenog kompozitora Edvarda Griga.

Glas koji se rečima ne može opisati - tako je bilo i sedamdestih, kada je Al Grin bio na vrhuncu popularnosti, tako je i danas. Američki gospel i soul pevač, rođen je kao Albert Grin 1946. godine u Arkanzasu, a događaj koji je skrenuo pažnju javnoti na njega zbio se krajem 1974. kada se njegova tadašnja devojka, Meri Vudson, u duševnom rastrojstvu zbog iznevernih bračnih očekivanja, pred njim ubila. Za Grina, to je bio "poziv na buđenje", koji ga je sasvim poneo ka bogu te se zaredio u Memfisu i postao pastor. Priključio se pentakostalnoj crkvi Ful Gospel Tabernakl, te je otud poznat i kao velečasni Al Grin.

U poetskom kutku Zabavnika - slovenački pesnik, esejista i prevodilac Uroš Zupan. Njegova pesma Knjiga snova II pobedila je u napetim kvalifikacijama među drugim njegovim pesmama najviše zbog Vistana Hju Odna i Čarlija Čaplina, a delom i zbog psihodelije sedamdesetih. Knjigu snova II Uroša Zupana sa slovenačkog je prevela Ana Ristović, a govori je glumac Milan Milosavljević.

Autor: Mirjana Blažić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи