Читај ми!

Zašto globalno nestaje poverenje, koje su posledice, a šta krajnji ishod tog procesa

Godinu koja je za nama, 2020, mnogi već uveliko nazivaju godinom u kojoj smo, svi mi, svuda na svetu, izgubili poverenje, i to bezmalo u sve. I dok većina za to okrivljuje informacioni i informacijski haos, već dugo zvan "infodemija", epidemija nedovoljno proverenih ili potpuno lažnih informacija, sociolozi, politikolozi, kulturolozi i drugi naučnici smatraju da urušavanje jednog od temeljnih postulata organizovanja društva na svim nivoima, poverenja, nije došlo sa krizom izazvanom pandemijom virusa korona, već kao posledica završne faze propadanja koncepta neoliberalnog kapitalizma.

Postavkom da je sve roba - od predmeta do ljudskih osobina, pa, nažalost, i odnosa - te da je zato sve i na tržištu na kom vladaju zakoni ponude i potražnje, i na kom je predstava o nečemu jednako važna, ako ne i važnija, od suštine istog, što je dovelo do devalvacije autorieta, stiglo se dotle da malo ko malo kome i malo čemu veruje, u koncentričnim krugovima od najbližih osoba do svih institucija društva i države. Sa sociologom MIlanom NIkolićem razgovaraćemo upravo o ovom globalnom fenomenu i o načinima na koji bi čovečanstvo moglo da prevaziđe ovu, moguće i najdublju krizu modernog sveta.

U očekivanju završetka mini televizijske serije "Porodica" o poslednjim satima na slobodi nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, koja je izazvala veliko interesovanje, ali i podeljene reakcije javnosti, naš gost biće scenarista i režiser Bojan Vuletić.

Od dr Marine Nikolić iz Instituta za srpski jezik SANU čućete, između ostalog, da reč koja do prošle godine nije postojala u našem jeziku - karantinka - sada ima čak dva značenja, oba zabeležena u nedavno objavljenom "Rečniku pojmova iz perioda epidemije kovida".

U "Magazinu na Prvom" i o aktuenostima u vezi sa borbom protiv virusa korona i vakcinacijom, kao i o ovogodišnjem "Školskom klimatskom izazovu" u organizaciji KIDHUBA i Svetskog fonda za prirodu Srbija.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара