Veliki broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom

U Srbiji je sve više bolnica u kovid sistemu i veliki broj pacijenata zahteva intenzivniju terapiju. I dalje je veoma visok procenat pozitivnih na virus korona među testiranima.

Direktor Kliničko - bolničkog centra "Zemun" Dragoš Stojanović za RTS kaže da dominira britanski soj virusa, koji donosi brže napredovanje bolesti i teže kliničke slike. Profesor Stojanović kaže i da je oko 80 odsto pacijenata 1970-to ili 1980-to godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća. Navodi i da nije mali broj čitavih porodica koje leže po bolnicama, kao i da neki zdravstveni ranici ne odlaze kućama, već spavaju u bolnici.

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine primili su novi lek protiv virusa korona Bamlanivimab, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kliniku sliku, potvrdila je direktorka te ustanove Edita Stokić. Ona je navela da se time smanjuje broj bolničkih zbrinjavanja zbog komplikacija i sprečava teški oblik bolesti. Tu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti, navela je Stokićeva.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom nacionalne odbrane Kine Vei Fengheom o intenziviranju dijaloga i unapređenju saradnje između dve zemlje u brojnim oblastima, kao i o spremnosti za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Vučić je rekao da je Srbija spremna da sa Kinom radi na daljem razvoju sveukupnih odnosa, posebno u oblasti vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje. Konstatovano je da je jedna od važnih karakteristika čvrstih bilateralnih odnosa i učešće Srbije u mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i inicijativa „Pojas i put".

Posle sastanka u Palati Srbija, predsednik i gost iz Kine, su u kasarni na Dedinju prisustvovali prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije. Pripadnici 72-ge brigade za specijalne operacije prikazali su borilačke veštine, a svoje sposobnosti predstavili su i odred Vojne policije i "Kobre". Prikazan je i egzercir orkestra Garde.

Gigantski teretni brod sa kontejnerima "Ever Given" još je dijagonalno zaglavljen u Sueckom kanalu, dok uprava kanala pokušava da ga oslobodi i ponovo otvori saobraćaj na ključnom plovnom putu za globalni brodski promet između istoka i zapada. Brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 metara i širok oko 60, nasukao se preksinoć u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva. Najmanje 150 plovila čeka da prođe kroz Suecki kanal.

Dok uprava Sueckog kanala pokušava da oslobodi brod "Ever Given" prave se prve procene i preračunavaju gubici. Ugrožen je transport robe iz Kine, Irana, ali i ostalih azijskih zemalja, a najviše na udaru su sirovine i energenti. Strahuje se od rasta cene nafte.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Nenad Selaković i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи