Читај ми!

Ime koje se teško izgovara - Bamlanivimab

Ovih dana kod nas je stigao novi lek protiv korone, američkog prozvođača, koji može da spreči komplikovanje kliničke slike bolesti. I kompanija "Fajzer" najavljuje završna ispitivanja nove vrste leka protiv kovida 19. Iako se većina pacijenata leči antibioticima, stručnjaci smatraju da već sada postoje određeni medikamenti koji su efikasniji u borbi protiv korone. Važno je napomenuti, da novi lekovi samo umanjuju posledice kovida, a ne dovode do izlečenja. Jedinstvenog leka protiv korone još uvek nema, iako na njegovom pronalaženju u ovom trenutku rade naučnici u skoro 500 kliničkih studija širom sveta. O tome razgovaramo sa profesorom Medicinskog fakulteta, kliničkim farmakologom dr Srđanom Pešićem.

Godinu dana od početka pandemije došlo je do velikog skoka broja gladne, izolovane, zlostavljane i anksiozne dece, upozorava UNICEF. Kako kažu, obrazovanje je prekinuto za stotine miliona dece dok je njihov pristup uslugama zaštite i zdravstvenim uslugama, uključujući rutinsko vakcinisanje, ozbiljno ugrožen. Kako ublažiti evidentno nazadovanje u svim oblastima života najmladjih, razgovaramo sa predstavnicama UNICEF-a dr Jelenom Zajeganović koja vodi program zdravlja i ranog razvoja deteta i Tanjom Ranković iz programa obrazovanja.

Potraga za srodnom dušom na internetu primetno je veća tokom pandemije, pa se u mnogim evropskim zemljama sada masovno koriste sajtovi za upoznavanje. Broj ljudi u potrazi za emotivnim partnerom na sajtovima poput Meetic-a, Tinder-a, Bumble-a porastao je za 40 odsto. Uprkos mnogim negativnim predviđanjima, lokdaunu i svim ograničenjima kao što su zatvoreni restorani i obavezno nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom, oni koji su singl, ali često i oni koji su u vezi, očigledno ne odustaju od svog ljubavnog života.

Sa vama je Mirjana Nikić.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи