Читај ми!

Raste broj hospitalizovanih širom Srbije, dominira britanski soj koronavirusa

Epidemiolozi kažu da dominira britanski soj virusa, koji se brže prenosi, a lekari smatraju da utiče i na brži razvoj teže kliničke slike. Nastavlja se masovna vakcinacija. Od danas, na beogradskom i novosadskom Sajmu, građani mogu bez zakazivanja da prime vakcinu Astra Zeneka, pošto je Evropska agencija za lekove saopštila da je bezbedna i efikasna. Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da će najverovatnije od ponedeljka škole ostati otvorene za niže razrede (od prvog do četvrtog razreda), a da će viši razredi osnovne škole i srednjoškolci nastaviti nastavu da prate onlajn i naredne nedelje. Odluka o tome kako će najmlađi osnovci pohađati nastavu od ponedeljka, biće doneta nakon razgovora članova Vlade sa medicinskim delom Kriznog štaba, potvrdjeno je Tanjugu u Vladi.

U Srbiju je stiglo 20 sanitetskih vozila iz donacije Evropske unije, koja će dobiti zdravstvene ustanove iz 20 mesta iz svih delova zemlje. Predsednik Republike Aleksandar Vučić izjavio je posle primopredaje da je to veoma važna oprema, posebno u vreme pandemije, koja "znači život" i da je donacija vredna više od 800.000 evra. Zahavlio je na podršci i pomoći koju poreski obveznici drugih zemalja, kako je rekao, plaćaju za našu zemlju, podsetivši na medicinsku opremu koja je u prethodnom periodu stigla u Srbiju.  On je rekao da je Srbija na evropskom putu, da mora da radi na dijalogu sa Prištinom i na vladavini prava, ali da posebno ceni solidarnost kao vrednost Evropske unije. 

Na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministara Maje Gojković i Siniše Malog s predstavnicima muzičara o posledicima i efektima pandemije kovid-19 na tu industriju, dogovoreno je da se što hitnije nastave razgovori i da se pronadju načini i modaliteti podrške države muzičarima.Premijerka ih je upoznala da je Vlada u obavezi da vodi računa o zdravlju ljudi, ali istovremeno i o načinima prevazilaženja ekonomskih posledica i poteškoća. Predsednica Vlade Brnabić i ministri Gojković i Mali za danas su najavili sastanke i sa predstavnicima ugostiteljske industrije, dok su za sutra planirani sastanci s predstavnicima filmske industrije i bioskopa i sa udruženjima frizera. 

Predstavnici Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije potpisali su Medjunarodni sporazum o razmeni podataka u svrhu provere izjava o imovini. To znači da ce u budućnosti tri zemlje razmenjivati podatke o imovini javnih funcionera, koji su pod sumnjom da su izvršili neko krivično delo ili bilo koju vrstu korupcije bez obzira na koji način je inkriminisana u konrektnoj zemlji.  

Ženska rukometna reprezentacija Srbije započinje kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju. Prvi protivnik na turniru u Đeru je reprezentacija Rusije. Prenos meča je i na Prvom programu Radio Beograda od 20 časova.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Marica Serdar.

Producent Svetlana Stevanović.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се