Kontrola zdravlja dece u vreme epidemije Kovida 19

Deca bi mogla biti najveća kolateralna šteta pandemije Kovid 19, upozorava Udruženje pedijatara. Broj preventivnih i sistematskih pregleda opao je za 30 odsto, a slično je i kada je reč o redovnoj vakcinaciji. Doktora Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatalne intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova reći će nam kakve bi mogle biti dugotrajne posledice neredovnog kontrolisanja zdravlja dece.

Ovoga petka u Jutarnjem program Uhvati dan govorimo i o tome zašto deca sve kasnije i sve teže govore. Više od 60 odsto dece predškolskog uzrasta ima problema u govorno-jezičkom razvoju, pokazuje istraživanje Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora. Pre 70 godina, svega 8 odsto dece u tadašnjoj Jugoslaviji imalo je problem sa govorom. Šta se u međuvremenu promenilo razjasniće nam Mirjana Sovilj, direktorka Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

Dualno obrazovanje, osim u srednjim školama, biće uvedeno i na fakultete. Koje novine to donosi, istražuje Biljana Šujdović.

Od 1.jula i zvanično se ukida roming na području Zapadnog Balkana. Sagovornik iz Ministarstva telekomunikacija pojasniće šta to tačno znači.

Nekoliko minuta posvetićemo i nordijskom hodanju, sportu koji je sve popularniji i u Srbiji.

Vaše sugestije, pitanja i primedbe pišite nam na uhvatidan@rts.rs  ili na našu Facebook stranicu Uhvati dan.

Sa vama ovoga jutra Nikolina Miljković.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара