Vakcina - najznačajnija preventivna mera

Kako motivisati što veći broj građana da se vakciniše? Da li vakcina stiže i do najudaljenijih mesta u Srbiji, ali i marginalizovanih grupa? Koliko smo sa njom bliži kraju pandemije i povratku uobičajenom načinu života? Da li povećanje broja obolelih ozbiljno preti da ugrozi vakcinaciju? To su neka od pitanja za Mirsada Đerleka, državnog sekretara u ministarstvu zdravlja.

Upravo ovih dana, kada se može kupovati samo u prodavnicama prehrambenih proizvoda, apotekama i benzinskim pumpama, jedino rešenje za sve one kojima je neophodno bilo šta od robe široke potrošnje jeste online kupovina. Pandemija je ubrzala razvoj e-trgovine, pa se u Srbiji beleži veliki porast kupovine preko interneta, što govore i podaci iz prošle i prvih meseci ove godine. Koje su prednosti i mane „kupovine iz fotelje" i šta se najviše kupuje na ovaj način, pitamo, između ostalog, Ivana Tanaskovića iz E-commerce asocijacije Srbija.

Međunarodni dan sreće proslavlja se 20. marta, sa ciljem da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva. Ideja o Svetskom danu sreće došla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u podnožju Himalaja, koji je svojevrsna kolevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka uveli novu meru nacionalnog blagostanja koja se nije merila u materijalnim bogatstvima, već u osećaju sreće u narodu, poznata kao bruto nacionalna sreća.

Šta nam je potrebno za sreću, koliko je teško pronaći je, i da li se krije u nama, ili negde napolju? Čućete kako o pojmu sreće razmišlja filozof Igor Cvejić, iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи