Читај ми!

Gde je granica između nužne odbrane i krivičnog dela?

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida preminula 31 osoba. Od testirana 17.782 uzorka, na koronavirus je pozitivno više od pet hiljada. Kako se zaraza ne smiruje, uvedene su pooštrene protivepidemijske mere, koje će biti na snazi do ponedeljka. Istovremeno, vakcinacija će se odvijati po planu i bez prekida.

Epidemija bukti i u susednim zemljama pa je u većini njih na snazi zabrana kretanja od večeri do ranih jutarnjih sati. Raste i nervoza zbog nezadovoljavajućeg tempa vakcinacije. Proveravamo stanje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Skrećemo pažnju i na upozorenje Udruženja pedijatara Srbije da se smanjuje broj dece vakcinisane protiv morbila zbog čega našoj zemlji preti epidemija ove visokozarazne bolesti koja, kako se ukazuje, može da "ugrozi živote dece u većoj meri nego korona".

Povodom nedavnog slučaja u Lebanu, gde je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka, ministar Aleksandar Vulin najavio je da će predložiti raspravu o mogućoj promeni krivičnog zakona i definicije nužne odbrane jer, kako je ocenio, "u slučaju odbrane sopstvenog doma nije pravedno da se ide u zatvor". Kada samoodbrana prelazi granicu i postaje krivično delo, pitamo advokata Dragana Plazinića.

Urednik Jelena Vidić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара