Читај ми!

Danas nam je divan dan

Emisija `Vreme sporta i razonode` danas proslavlja svoj 61. rođendan, što je čini jednom od najstarijih i u evropskim i svetskim okvirima. Ekipa porodičnog magazina odlučila je da i ovaj dragi datum obeleži radno, uz interesantne sagovornike, zanimljive priče, informacije o dešavanjima iz svih oblasti sveta koji nas okružuje. U Smederevu se večeras igra finalna utakmica Kupa Srbije za rukometašice, za dragoceni pehar boriće se igračice Naise i Jagodine. Nišlijke su juče bile bolje od Bekamenta 27:23, dok su devojke iz Jagodine savladale ekipu Bora rezultatom 31:19. Sigurni smo da nas očekuje uzbudljiva, borbena i do kraja neizvesna utakmica, u koju oba tima - razumljivo- sa željom da se nađu na pobedničkom postolju.Finale Kupa za rukometašice najavićemo zajedno sa Sandrom Kolaković, poznatim imenom ovog sporta, šeficom stručnog štaba kluba Medicinar iz Šapca, kao i ponosnom ćerkom Petra Fajfrića, koji nas je pre nekoliko dana napustio, što je ogroman gubitak i za ovu familiju i za srpski rukomet.

Ova emisija Radio Beograda 1 očiti je primer kako nema razlike između muškog i ženskog sporta, mi na takve podele nikada nismo pristajali, niti nam pada na pamet. Pored rukometa, razmišljamo i o odbojkaškom spektaklu, predviđenom za sutra u Vrnjačkoj Banji, gde se za pehar bore ekipa Uba i Železničar iz Lajkovca, kuriozitet: Ub je akutelni pobednik Kupa Srbije, dok je Železničar, upravo pre Uba, dva puta uzastopno osvajao pehar. Tu je i završnica plej-of takmičenja državnog šampionata, mesto među četiri najbolje ekipe još jednom je pronašao tim Jedinstva iz Stare Pazove, koga s klupe uspešno predvodi neumorni odbojkaški entuzijasta Jovo Caković, naš današnji sagovornik.

Odbojkašice Partizana istinski su hit ove sezone. Rad na duge staze pokazao se ispravnim, bilo je samo pitanje dana kada će se kockice poklopiti i kada će se isplatiti trud svih koji su, na bilo koji način, vezani za ovu ekipu. Izabranice Danila Stokuće zabeležile su ono što niko nije pod ovim grbom, bar ne u `novom životu` beoradskih crno-belih, bile su bolje od trofejnog Železničara iz Lajkovca i sada očekuju rivala u polufinalu plej-ofa domaćeg prvenstva. Razgovaramo sa Jelenom Stanimirović, primačem servisa i kapitenom Partizana, devojkom dugog staža na domaćim i internacionalnim parketima, koja je - uz takođe nedavno pristiglu Crnčevićevu- mnogo doprinela sjajnom spoju iskustva i mladosti tima. Da je još od malena, od milja, ne zovu Beka, baš ona mogli bi biti ona Jelena Vranjanka iz tradicionalne pesme, budući da je rodom iz divnog, toplog, gostoprimljivog grada na jugu Srbije, inače ćerka čuvenog vranjanskog anasteziloga Čede Stanimirovića.

Istini za volju, sutra se, takođe u Vrnjačkoj Banji, igra finalni susret i u kategoriji muškaraca, za pehar se bore igrači kragujevačkog Radničkog i kraljevačke Ribnice, jedan od brojnih susreta koje su dva rivala imala u poslednje vreme, ali svakako i najbitniji. Naša medijska kuća, ali i novinari Srbije podneli su molbu da jedna ulica u Beogradu nosi ime po legendarnom uredniku i voditelju Radio Televizije Beograd Marku Markoviću, koji je ostavio neizbrisiv trag u razvoju sportskog novinarstva na ovim prostorima. Zanimljivo je da je ova ideja naišla na izuzetnu blagonaklnost i ljudi iz esnafa, i čelnika Skupštine Beograda, kao i naših kolega iz regiona, uključujući i vrednog Slađana Jeremića, novinara Radija Republike Srpske, čiji čemo prilog danas poslušati, upravo na ovu temu.

Aleksandar Mitrović je pre nekoliko godina pokrenuo projekat `Acart`, sa idejom da muziku koju komponuje razvije u različitim pravcima, dozvoljavajući da na njega kao autora utiču različiti žanrovi takozvane moderne muzike. Jedan je od muzičara koji ovaj period, apsolutno nepogodan za muziku, koriste za studijski rad, nalazeći u svakom segmentu života inspiraciju. Takav je slučaj i sa njegovim novim singlom `Nosite sirene`, jednom od onih kojima će dopuniti svoj treći samostalni album, pa ćemo ga sa zadovoljstvom poslušati ove subote.

Kao i svake subote, i ove ćemo zabeležiti brojna interesantna dešavanja iz sveta koji nas okuružuje, ona koja se održavaju uz poštovanje zdravstvenih mera vlade Republike Srbije. U Velikoj sali kruševačkog muzeja otvorena je gostujuća izložba pod nazivom "Koncetracioni logor Jasenovac 1941-1945", u Savremenoj galeriji Zrenjanin od 15. do 25. marta izlaže Mirjana Đošić, to su njeni radovi pod nazivom "Iluzije", a najavljujemo i nastavak edicije za predškolce, još jedno delo večnog Branka Čopića, sa mnogo uzbudljivih događaja i likova- "Vašar u Strmoglavcu". U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otovrena je izložba "Missing Stories" . Prinudni rad u vreme nacističke okupacije. "Pogled umetnika". Nova postavka radova nadarene Mine Radović izložena je u jednoj lepoj beogradskoj galeriji, lociranoj na Trgu Mome Kapora 6.

Međunarodni festival `Zlatna kaciga` doneo je odluke o nagradama koje će laureatima biti uručene 1. aprila, na Međunarodni dan šale. Željko Žele Jovanović iz Kragujevca ovogodišnji je dobitnik tradicionalne nagrade lista `Politika - `Vladimir Bulatović Vib`, koja se od 1995. godine dodeljuje najboljem mladom satiričaru. Najavljujemo i seriju martovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda. Fondacija `Mira Brtka` i Muzej grada Beograda predstavljaju retrospektivnu izložbu pod nazivom `Refleksije`. Na sceni Kulturnog centra Čukarica u sredu možete ispratiti još jedno `džepno izdanje` opere `Don Đovani,` o kome nam priča reditelj Vladan Đurković.

Olivera Viktorović-Đurašković u Zaječaru režira Sterijinu `Pokondirenu tikvu`, igra i jednu od uloga u njoj. U galeriji Kulturnog centra u Paraćinu u toku je treća u nizu retrospektivnih izložbi radova nastalih tokom prethodnih 45 godina na Sisevačkoj likovnoj koloniji. U Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici otvorena je izložba slika nastalih u okviru 14. Međunarodne likovne kolonije `Homolje Art 2019`. Udruženje vizuelnih umetnika Užice i galerija `Reflektor`, na početku pete izlagačke sezone, danas predstavljaju izložbenu postavku `Deep Dream`, autorke Lidije Marinkov- Pavlov. Članice udruženja `Kreativne Despotovčanke` predstavljaju sedmodnevnu izložbu svojih rukotvorina u galeriji Centra za kulturu u Despotovcu.

U ovo, brigama opterećeno vreme, svaki vedri naslov i štivo istinski nas razonode, posebno kada su namenjeni mališanima- takav slučaj je sa izdanjem `Ringi Bu i čika Drangulićev vremeplov`, Mirjane Bjelogrlić- Nikolov, novinarke, književnice, dugogodišnje odgovorne urednice Redakcije za kulturu RTS-a. U utorak u Narodnoj biblioteci Srbije biće uručen veći deo zaostavštine prve dame srpske ilustracije Bosiljke Kićevac- Popović. I ove subote, tu je predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, a za našu emisiju, o aktuelnim događajima, govore i Novak Đoković, Davor Štefanek, Vladan Škorić, Leo Martin, Vesna Čipčić, članice trija `Hurricane`, fotografkinja Marina Pešić, Sloboda Mićalović, Svetlana Bojković, Radoš Bajić...

I muzika koju ćemo slušati tokom ovog popodneva je u tom stilu, šlagera i lakih pop nota, domaćih i stranih, baš onako smo navikli slušaoce subotom. Podsetićemo se omiljenih refrena, uživati u njima, razmenjivati pozitivne vibracije, sve to u emisiji čija je producentkinja Vesna Gemović a ton majstor Saša Hajdin, i ovoga puta uz podršku Doma omladine Beograda i Opere i teatra `Madlenijanum`, koji redovno raduju naše slušaoce ulaznicama za fina kulturna dešavanja.

Urednik i voditelj već petnaestu godinu je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи