Читај ми!

Traktori kreću u njive

Ovih dana počinju da teku optimalni rokovi za setvu šećerne repe. Mada su neki ratari u Vojvodini već izašli na njive da obave taj važan posao, stručnjaci kažu da nema razloga za žurbu, kako ne bi došlo do izmrzavanja useva.

Izvoz kukuruza roda 2020. bio je rekordan- čak 3 miliona 600 hiljada tona. Međutim, izvoz pšenice je podbacio, pa ćemo u novu žetvu ući sa velikim zalihama, tvrdi direktorka Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović.

U čačanskom kraju mraz je oštetio rane sorte kajsija, a ponegde i bresaka. Razmere štete znaće se tek kada otopli.

U okolini Kruševca, na jednom gazdinstvu u mestu Globodor potvrđena je afrička kuga svinja. Rešenjem Ministarstva poljoprivrede to mesto, kao i mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik proglašena su zaraženim područjem. Ugrožena su mesta u poluprečniku od 10 kilometara oko žarišta zaraze na teritoriji Kruševca, Trstenika i Aleksandrovca. U toku je popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, a zabranjeno je njihovo premeštanje i prevoz u zaraženom i ugroženom području.

U emisiji "Nedeljom za selo" govorimo i o podsticajima Svetske banke za koje bi konkurs trebalo da bude objavljen krajem meseca. Reč je o novoj meri kojom je predviđeno da poljoprivrednik unapred dobije donaciju od 50 odsto, 40 odsto je kredit komercijalnih banaka, a 10 procenata učešće.

Da li može da se živi samo od prerade paprike i voća, i to sa relativno malih površina? O tome smo razgovarali sa Draganom Stanojević iz sela Bogojevce kod Leskovca.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи