Читај ми!

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Vrbasu

U Gradski muzej u Vrbasu, prelepom i zelenom gradu u vojvođanskoj ravnici, dovela nas je priča o Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Veliki deo stalne postavke muzeja je posvećen upravo istoriji i nastanku vatrogasnih društava. Ova udruženja građana su bila, ali su i danas, vrlo važna u borbi sa, nekada čestim požarima koji su činili veliku štetu u gradovima. Ovakva društva postojala su ne samo u Vrbasu, već u skoro svim mestima u Vojvodini, zapravo u celoj Srbiji.

Dobrovoljna vatrogasna društva, koja, rekosmo, postoje i danas, osnivana su krajem XIX i početkom XX veka u mnogim gradovima. Pošto takvih oragnizovanih državnih službi u to vreme nije bilo građani su se organizovali sami i vremenom uspeli da steknu poverenje stanovnika, ali i državnih organa, koji su ih prihvatili kao neophodan i važan činilac u pogledu bezbednosti.

Tokom vremena Dobrovoljna vatrogasna društva su se razvila, bivala sve bolje opremljena, a samim tim i efikasnija. Vatrogasci - dobrovoljci su često bili vrlo uvaženi članovi zajednice i smatarlo se prestižom baviti se ovim poslom. Tako su postali i bitan deo kulturnog i javnog života u svojim sredinama, pa i u Vrbasu. Organizovali su parade, balove, godišnje skupštine i bili prisutni u svakoj sferi života, doživljavani kao svojevrsni junaci svoje društvene sredine.

Sadašnja Dobrovoljna vatrogasna društva su vrlo bitan deo zvaničnog sistema u zaštiti od požara.

A o prošlosti i nekadašnjem načinu rada danas nam govori mnogo toga - spisi, izveštaji, dokumenti, ali i razglednice, stare uniforme, delovi opreme, koje, izemđu ostalo, čuva i Gradski muzej u Vrbasu.

No, kako pomenuti muzej u svojoj stalnoj postavci čuva mnogo toga vrednog, zanimljivog i lepog, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić su prošetale kroz izložbe od početka...do Dobrovoljnih vatrogasnih društava nastalih u prošlosti ovog grada.

O svemu tome je govorio istoričar Pavle Orbović, kustos u Gradskom muzeju u Vrbasu.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи