IN MEMORIAM: Mirjana Popović Radović (1939–2021)

Povodom odlaska naše istaknute teoretičarke književnosti i esejistkinje Mirjane Popović Radović, večeras ćemo slušati emisiju ''Kod dva bela goluba'' u kojoj je govorila o svom doživljaju Beograda, grada u kom je rođena, o školovanju, o svom detinjstvu, o značajnim ličnostima Beograda, kao što su Jelisaveta Načić, Branislav Nušić, Bora Stanković, Mika Alas, o stvaralaštvu arhitekte Ranka Radovića, koji je bio i njen dugogodišnji životni saputnik.

O svemu tome Mirjana Popović Radović pisala je i u knjizi „Beograd kao autobiografija" ̶ o gradu koji je postao njeno ne samo životno okruženje već i unutrašnji prostor. Po mišljenju autorke jedan grad ne čine samo kuće, zgrade, trgovi i ulice nego i ljudi, sa svojim životima i svojim pričama. Čovek, pojedinac, kreativnost koju on ulaže u prostor zajedničkog života, to je ono što oblikuje grad iznutra. I upravo je to ono što gradovima može da podari dušu.

Mirjana Popović Radović autorka je oko dvesta književno-teorijskih radova i dvanaest knjiga među kojima su „Tajna marginalnog", „Poetika svakodnevnog" i „Književna radionica izgnanstva Miloša Crnjanskog". Vodila je projekat naučnog istraživanja književnih rukopisa, Legat i rukopisnu zaostavštinu Miloša Crnjanskog u Narodnoj biblioteci Srbije. Bila je veliki putnik, bavila se fotografijom i slikarstvom, a načinila je i mitološki rečnik bilja. Sva njena dela odlikuje živ duh i velika radoznalost.

Putovanja, arhitektura, umetnost, književnost, Beograd, stvaralaštvo Miloša Crnjanskog bile su teme Mirjane Popović Radović o kojima je govorila i 2018. godine u emisiji „Kod dva bela goluba".

Autor emisije: Vojislav Karanović.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи