Kolektivni imunitet očekuje se krajem juna

Epidemijska situacija u Srbiji tokom poslednjih dana naglo se pogoršala. U bolnicama se leči više od 3600 ljudi, a zbog sve većeg broja novoobolelih nadležni najavljuju oštrije mere. Sutra će biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se raspravljati o radnom vremenu prodavnica i ugostiteljskih objekata. U Srbiji je vakcinisano više od milion i 260 hiljada osoba, a oko 450 hiljada građana dobilo je i drugu dozu. Od danas je moguća i imunizacija vakcinom AstraZeneka, koja je prošla sve kontrole i dobila dozvolu za primenu u Srbiji. Druga doza te vakcine prima se posle 12 nedelja. Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek očekuje da će krajem juna Srbija biti blizu kolektivnog imuniteta što se tiče korona virusa i da će do tada biti vakcinisano oko 2 i po miliona stanovnika.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta glasaju o tekstu izveštaja o Srbiji. U kancelariji izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika objašanjavaju da će zbog glasanja na daljinu ceo proces trajati duže nego što je uobičajeno i da će se konačni rezulatati znati sutra. Posle glasanja u Odboru, Evropski parlament bi 24. ili 25. marta trebalo da usvoji tekst izveštaja o Srbiji u formi rezolucije.

Skupština Srbije na vanrednoj sednici raspravlja o predlogu Zakona o izmenama i dopunama zakona o utvrđivanju porekla imovine i o potvrđivanju više međudržavnih sporazuma. Predložene izmene zakona o utvrđivanju porekla imovine predviđaju oduzimanje 75% imovine čije poreklo se ne može dokazati novčanim primanjima. Zakon počinje da se primenjuje 12.marta.

Olimpijski komitet Srbije obeleženo je 111-ti rođendan, na platou ispred beogradskog hotela Moskva u kojem je na današnji dan 1910-te godine osnovan Srpski olimpijski klub. Predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije, a u rad je pušten Virtuelni olimpijski muzej. Ovogodišnja manifestacija je, zbog epidemioloških mera, održana bez prisustva gostiju i zvanica.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Marica Serdar i Relja Trajković.

Producent Svetlana Stevanović.

 
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара