Svaki četvrti testirani na virus korona - pozitivan

Tokom prethodne nedelje povećan je broj pozitivnih na virus korona u odnosu na broj testiranih, rekla je za RTS direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović. "U ovom trenutku imamo podatak da je svaka četvrta osoba koja se testirala pozitivna. Udeo pozitivnih raste, što nije dobar podatak", rekla je Verica Jovanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da mora biti zaustavljen priliv zaraženih koronavirusom u bolnice, jer su lekari i medicinsko osoblje iscrpljeni. Kon je rekao da rast broja novozaraženih koronavirusom ne može biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti, ali da ćemo "imati porast koji će trajati još neko vreme".

Od 24. decembra, kada je počela imunizacija u Srbiji pa do sada, obavljeno je milion i 230 hiljada vakcinacija. Po tome je naša zemlja u vrhu svetske liste imunizacije - šesta u svetu, druga u Evropi i prva u regionu. Drugu dozu dobilo je oko 430 hiljada osoba i prvi smo u Evropi po broju primljene druge doze na milion stanovnika.

Danas je stiglo još 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik V a stiže i 46.800 doza Fajzerove vakcine. Time će ukupan broj vakcina koje su stigle u Srbiju dostići dva miliona, kaže premijerka Ana Brnabić i naglašava da je naša zemlja potpisala ugovore za nabavku više od 12 miliona vakcina.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da neće biti ukidanja studentskih poliklinika. To je bio inicijalni predlog u okviru racionalizacije, ali studentske poliklinike predstavljaju najbolji model zaštite mladih ljudi, studenata u Srbiji i trebalo bi da se time ponosimo, a ne da ih ukidamo, rekla je Brnabić za TV Hepi.

Od sinoć su u Novom Sadu na 40 bilborda, 50 autobuskih stajališta i 20 led- panela širom grada postavljeni citati Đorđa Balaševića. Novosađani će se od Đorđa Balaševića oprostiti večeras u 19 časova, kraj Dunava, na Keju žrtava racije. Događaj je nazvan "Noć kad je Đole preplivao Dunav" i trajaće do 21 čas. Simbolično, uz lampione koji će se vinuti u nebo, ruzmarin, Balaševićeve pesme i hor opere Srpskog narodnog pozorišta, te poslednji pozdrav sa dunavskih čamaca, Novi Sad će odati počast svom sugrađaninu. Organizatori apeluju na sve posetioce da poštuju epidemiološke mere i nose maske.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи