Saće u novinama

Na poslu imamo pauzu za pušače, ali ja nikada ne izlazim sa kolegama napolje da im pravim društvo, jer imam astmu i duvanski dim mi smeta, evo čak i kad pomislim na dim, meni se kašlje. Zato pre posla kupim razne novine i onda ih prelistavam u kancelariji dok su ostali ispred zgrade. Uvek su to novine zabavnog i kulturno-umetničkog sadržaja, ne mogu još i na poslu da se zamaram teškim temama. Nego... jedan kolega mi stalno prebacuje da čitam gluposti i da dobra novina za razonodu više ne postoji...

Svašta sam naučio iz tih novina koje čitam na pauzama, recimo to da ćelije pčelinjeg saća nemaju odmah oblik šestougla, već kvadrata. A konačni oblik dobijaju kad pčele počnu da zagrevaju ćelije, pa vosak počne da se topi i razliva poput lave i onda nastanu savršeni šestouglovi koji formiraju saće. E... mene je tu nešto zaintrigiralo dok sam čitao o saću - da li je ta imenica u jednini ili množini? Ako je u množini, kako uopšte glasi njena jednina?

Mnogo toga zanimljivog pročitao sam i o kantarionu, pojma nisam imao da je toliko lekovit. Kažu da je prirodni antidepresiv, da je odličan protiv nesanice, onda... može se koristiti za ispiranje rana, a kantarionovo ulje je dobro za masaže i ... zaboravio sam, ima toga još. A, da, nisam znao ni da  je njegovo narodno ime bogorodičina trava. Samo, autor tog članka je pridev bogorodičina napisao velikim slovom.  

Autor teksta - Katarina Albijanić, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Glumac - Feđa Stojanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара